IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pfizer ще закупи Hospira за около 17 млрд. долара

Компанията за лекарства се надява така да увеличи портфолиото си с генерични лекарства, тъй като пазарът ще нарасне значително близките 5 години.

16:16 | 05.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Pfizer постигна споразумение да закупи Hospira – най-голяма компания за производство на лекарства за инжектиране. Стойността на сделката се изчислява на около 17 млрд. долара. Очаква се това да повиши опитите на компанията да разработва нови биологични лекарства, пише Bloomberg.

За да финализира сделката, Pfizer ще плати по 90 долара за акция, заяви медицинската компания днес. Това представлява премия от 39% спрямо цената на една ценна книга на Hospira при затварянето на търговията на 4 февруари.

Prizer търсеше да направи придобиване, след като офертата ѝ на стойност 120 млрд. долара за AstraZeneka през миналата година не успя. Това щеше да бъде най-голямото поглъщане в историята на тази индустрия.

Покупката на Hospira ще добави широка гама генерични стерилни лекарства за инжектиране към портфолиото на Pfizer. Това също така ще помогне на стратегията на компания да предлага повече биосходни лекарства.

„Става дума за засилване на установения фармацевтичен бизнес“, заяви Сам Фазели, анализатор на Bloomberg. „По този начин те могат да вземат установените продукти в много по-голяма организация и потенциално да направят нов отдел“.

Hospira и южнокорейският ѝ партньор Celltrion разработиха биосходно копие на лекарството Remicade на Hohnson & Johnson. То се използва за терапия на артрит и се оценява на 7 млрд. долара. Копието на двете компании бе одобрено от европейските регулатори през юни 2013 г. Remicade губи патентните си права в няколко европейски пазара тази година.

Pfizer търсеше следващия си печеливш ход след серия от изтичания на патенти. Продажбите на компанията спадаха от пика от 67,1 млрд. долара през 2010 г. Това бе годината, в която производителят на лекарства придоби Wyeth в сделка на стойност повече от 60 млрд. долара.

Очаква се световният пазар за генерични стерилни лекарства за инжектиране да достигне 70 млрд. долара до 2020 г., зави Pfizer. Пазарът за биосходни такива може да е 20 млрд. долара до тогава.

Сделката ще бъде финансирана две трети чез пари и една трета чрез нов дълг, заяви  Pfizer. Тя би трябвало да добави 800 млн. долара годишни спестявания до 2018 г., твърди компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още