IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Valeant надмина Endo с оферта от 10,96 млрд. долара за Salix Pharma

Канадският фармацевтичен гигант се завръща в бизнеса с големи сделки след неуспешния опит за придобиване на Allergan

12:41 | 17.03.15 г.
Valeant надмина Endo с оферта от 10,96 млрд. долара за Salix Pharma

Valeant Pharmaceuticals International Inc увеличи своята оферта за поглъщане на Salix Pharmaceuticals до 10,96 млрд. долара в понеделник. По този начин Valeant елиминира Endo International Plc, единственият друг наддаващ за производителя на лекарства, съобщава Ройтерс.

Salix прие новата оферта на Valeant за 173 долара за акция в брой, а преди месец офертата на Valeant бе за 158 долара за акция, съобщиха двете компании в общо изявление.

Salix би станала най-голямата покупка, правена някога от базираната в Канада Valeant, чийто растеж отдавна е подхранван от придобивания и орязвания на разходи. Придобиването би предложило известно успокоение за сключилия сделката главен директор на Valeant Майкъл Пиърсън, чийто опит за враждебно придобиване на Allergan Inc не успя миналата година.

Сделката също би донесла печалба и за инвеститора Бил Акман, който обяви миналата седмица, че е купил дял на стойност над 3 млрд. долара във Valeant. Преди това той работеше с компанията по сделката с Allergan.

Дори и така сделката ще повиши рязко дълга на Valeant. Тя купува компания, която миналата година бе принудена да намали прогнозата си за целогодишна печалба, след като предлагането на определени лекарства се оказа твърде високо.

Кратката война на наддаване за Salix изправи Пиърсън от Valeant срещу бившето му протеже, главният директор на Endo Раджив Де Силва, който бе висш служител във Valeant до 2012 г.

Акциите на Salix поскъпнаха с 2% до 172,75 долара за брой на Nasdaq в понеделник, а цената на листнатите в САЩ акции на Valeant се повиши с 2,5% до 202,34 долара.

Акциите на Endo поскъпнаха с 2,7% до 89,65 долара за брой.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още