IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед може да позволи на банките да използват общински облигации за ликвидни цели

Сред основните критерии ще бъде възможността на банките да могат да продават ценните книжа в сравнително кратък срок

10:07 | 17.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фед може да позволи на банките да използват общински облигации за ликвидни цели

Федералният резерв на САЩ (Фед) може да позволи на големите банки да използват общински облигации, за да изпълнят новите ликвидни правила, които гарантират, че трезорите ще разполагат с достатъчно пари в случай на кредитна криза, пише Wall Street Journal, цитирайки хора, запознати с процесите.

Фед изключи облигациите, емитирани от градовете и щатите, когато състави ликвидните правила за големите банки през септември миналата година. Те са част от глобалните опити за превръщането на банки от ранга на JPMorgan Chase и Citigroup в по-устойчиви при възникването на финансова криза, обяснява Ройтерс.

По това време централните банкери не смятаха, че правилата ще имат значително отражение върху пазара на общински облигации, оценяван на 3,7 трлн. долара. Освен това Фед възнамерява да предложи определени високо ликвидни общински ценни книжа да се считат за продаваеми на по-късна дата, но след допълнителен анализ.

Американските градове и щати призовават Фед, Федералната корпорация за депозитно застраховане (Federal Deposit Insurance Corporation - FDIC) и Службата за валутен контрол на САЩ (Office of the Comptroller of the Currency - OCC) да класифицират общинските облигации като високоликвидни, ако имат рейтингова оценка и са доказали своята ликвидност във времена на икономически стрес.

Въпреки това по време на дискусиите относно плана не бяха включени всички общински ценни книжа с инвестиционен рейтинг.

Конкретните критерии за това кои видове общински облигации ще попаднат в обхвата на правилото все още не са заложени, но основният фокус ще бъде възможността банките да продадат облигациите в сравнително кратък срок, отбелязва изданието.

Но решението на Фед е само частична победа за банките, заявяват политици, които настояват за промяната. Към момента FDIC и ОСС не възнамеряват да следват Фед.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още