IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската шистова индустрия е изправена пред вълна от банкрути

Все по-ниските цени на петрола поставят редица компании с високи разходи под силно финансово бреме

11:52 | 07.09.15 г. 32
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Марк Садегиан от рейтинговата агенция Fitch твърди, че банките отново ще се опитат да избегнат твърде голямо съкращаване на кредитирането си. „Не очакваме катаклизми“, казва той. „Логично е банките да договорят сделки, вместо да изправят компаниите до стената“.

Дори ако запазят крехките компании живи обаче, банките вероятно все пак ще искат да ограничат кредитирането си, добавя той.

Бъди Кларк, председател на енергийното подразделение на юридическата компания Haynes and Boone, казва, че когато компаниите обявят новите си заемни лимити, инвеститорите със сигурност трябва да прочетат дребния шрифт. В някои случат заемните бази ще бъдат определени на комфортно ниво, но може да е планирано да бъдат намалени през следващите шест месеца или дори по-скоро.

„Надеждата е, че пазарът ще се възстанови навреме, за да позволи продажбата на акции с цел подобряване на счетоводните им баланси, казва Кларк.

Тези разходи са критични, тъй като компаниите се опитват да убедят инвеститорите и банките да ги подкрепят. Под натиска на срива на цените на петрола и природния газ американските компании за проучвания и добив са постигнали забележителни подвизи в ограничаването на разходите – в няколко случаи с до 25%, и повишаване на производителността.

EOG Resources, първата компания с успешно производство на шистов петрол, заяви през миналия месец, че е намалила разходите за сондаж и начално производство на петролното поле Eagle Ford в Южен Тексас до 5,5 млн. долара от 6,1 млн. долара през миналата година, като в същото време увеличава обема на добития петрол.

Whiting Petroleum, най-големият производител в петролното поле Bakken в Северна Дакота, заяви по-рано този месец, че „подобрените изпълнения“ - използване на повече пясък при фракинга на кладенците за добив на петрол, може да повиши производството с 40% до 50%, докато разходите нарастват само с 15%.

Секторът обаче е хетерогенна група. Скорошно проучване показва, че петролният производител с най-ниски разходи за пълен цикъл при производството на един барел петрол – мярка, която комбинира разходите за добив на суров петрол и инвестициите, нужни за замяна на резервите, е Seven Generations с около 20 долара. Производителите с високи разходи са Breitburn Energy Partners и Denbury Resources с по 70 долара, твърди Moody's, рейтинговата агенция, подготвила проучването.

Средната стойност на подобни разходи е около 51 долара за фокусираните върху петрол компании, което означава, че при сегашните цени от около 46 долара на барел американски суров петрол повече от половината производители губят пари.

В крайна сметка се очаква търсенето и предлагането на световния петролен пазар да постигне баланс, повишавайки цените на петрола. Американското петролно производство вече запада, твърди правителствената Агенция за енергийна информация, отразявайки се в 58% спад в броя на кладенците от миналия октомври насам.

Но постигането на баланс на пазара може да бъде дълъг процес. А докато той се случва, много американски шистови производители със сигурност ще изпаднат встрани от пътя.

Всичко за петрола четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

30
rate up comment 1 rate down comment 0
stefanstefanov
преди 8 години
Трильони долари!!.Проблема ще се реши,с изичане на,да кажем 1000 декара гора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 3
ing5roff
преди 8 години
Като ти чета коментара , май и ти си от тая група ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 3
dmtk
преди 8 години
Ха ха ха :)Възможно ли е да се направи по-неадекватен коментар :)Сигурно може
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 8 rate down comment 5
Pyramid
преди 8 години
ЗА ТЕБ е "голям прАз!" но, ако питаш фалиращите, си е баш Голем Фалос.Естествено, "на Правилното място": Чуждт, твърд и отзад. Надушиха откъде ще покапят пари, накачулиха се. В момента, им се свиват сърмите. Естествено, по някое време, ще подновят активност /които останат+-, още някои нови/ но, дотогава, цените може да са надхвърлили и $150.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 20 rate down comment 8
awase
преди 8 години
Голям праз! Фалира единия, идва следващия, купува находището на по-ниска цена и хоп, вече му е рентабилно. Да му мислят тези, които не знаят що е пазарна икономика и бюджета на държавата им зависи от държавното производство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 9 rate down comment 8
Misho ILIEV
преди 8 години
Ваньо, нали знаеш старата българска мъдрост - работата не е заек та да избяга. Явно и ти си на този принцип щом пишеш в обедната почивка по сайтове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 11 rate down comment 5
Misho ILIEV
преди 8 години
Не мисля, че се бъзикаш, но газът и петролът са около 16% от БНП и 50% от приходите на Руската държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 13 rate down comment 8
khao
преди 8 години
руснаците са 50 години преди коя свята ... щото със сигурност не говориш за Земята, нали ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още