IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Федералният резерв на САЩ повиши основния си лихвен процент

Централната банка на САЩ на практика слага край на спешната си реакция след кризата от 2008 г.

21:02 | 16.12.15 г. 89
<p>
	Председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън. Снимка: Архив Ройтерс

Федералният резерв на САЩ (Фед) очаквано затегна паричната си политика и за пръв път от 9 години вдигна основния си лихвен процент от исторически ниското му ниво.

Централна банка увеличи с 25 базисни пункта целевото ниво по федералните фондове: от 0-0,25% то става 0,25 – 0,50%.

Така на практика Фед слага край на спешната си реакция след кризата от 2008 г. и оттук нататък от ключово значение ще бъде темпът на поетапното увеличение на лихвите.

Пазарите предвиждаха около 80% вероятност Фед да вдигне ставките. 

Фед се потопи в непознати територии през 2008 г., когато понижи основния си лихвен процент до нулата, след като САЩ изпаднаха в рецесия. Банката експериментира с неконвенционални начини за стимулиране на икономиката, като наля около 3,5 трилиона долара, за да насърчи възстановяването, припомня Washington Post.

По-рано този месец председателят на Фед Джанет Йелън заяви, че рисковете пред икономиката са „почти балансирани“, което според мнозина анализатори е кодова дума за увеличаване на ставките.

Този ход обаче е само първата стъпка към нормализиране на икономиката и паричната политика на Фед. Процесът вероятно ще отнеме години, а и има разгорещен дебат за това, дали стандартите от преди рецесията въобще са постижими, посочва Washington Post.

САЩ отчетоха стабилна инфлация на нулево ниво през ноември, каквито бяха и очакванията на повечето анализатори. Въпреки че оправдава прогнозите, ръстът на потребителските цени остава далеч под целевото ниво от 2%.

Друг фактор, който Фед следи при решението си за паричната политика, е трудовият пазар. Той показва завидна стабилност, като през последните два месеца новите работни места отбелязват изненадващи повишения. Именно данните за заетостта от октомври и ноември до голяма степен увеличиха очакванията на пазарите, че Фед ще увеличи лихвените проценти.

Американската централна банка на практика започва парична политика, противоположна на тази в Европа, както и в държави от други континенти. В началото на декември Европейската централна банка понижи лихвата си по депозитите от -0,2 до -0,3% и удължи плана си за стимули поне до март 2017 г. Гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни заяви в интервю за FT в сряда, че във Великобритания условията за вдигане на лихвите все още не са налице. В Япония също има твърдения, че централната банка трябва да въведе още стимули за затруднената икономика.

Акценти от пресконференцията на Джанет Йелън гледайте във видеото на Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

49
rate up comment 9 rate down comment 2
Ironhorse
преди 8 години
Добро утро,гледам ФЕД са решили да достигнат 2% лихва ...Който може да смята сложна лихва, нека сметко с колко се оскъпява кредита, който е имал компонента с 0,25%, която да стане (предполагам за една година) до 2%.Който има дългове, майка му жална.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 7 rate down comment 1
Jorkata
преди 8 години
Сега ми е интересно какво ще стане с ЛИБОР-а...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 3 rate down comment 2
sssaaa
преди 8 години
Какво значение има кой, колко има....важното е кой, колко % може да си позволи да инвестира във физическо злато.Аз съм споделял за себе си многократно от 10% до 20%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 8 rate down comment 2
michaelis21
преди 8 години
Някои хора тука се кълняха че лихвите НЕ можело да се вдигат, нямало да се вдигат никога, и кво стана сега ?Кой го е еня за бамките ?Кат е афектиран пръстта, го ***, да спасим ръката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 5 rate down comment 1
Vladi666
преди 8 години
Тц..седа и гледам кат ***..немоа му фана спатиите..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 5 rate down comment 4
Hermes73
преди 8 години
Грешка си,поскъпва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 2 rate down comment 3
Hermes73
преди 8 години
В евро ще поскъпва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 4 rate down comment 1
Vladi666
преди 8 години
А в евро?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 4 rate down comment 7
Атанасио
преди 8 години
Харесва ми и казано така - ''Капитализмът окончателно отстъпи място на кредитизма, който по същество е типична измамна схема на Понци...БВП расте в аритметична прогресия, а дълговете в геометрична заради лихвите'' - статията е публикувана в Bulgaria On Air THE INFLIGHT MAGAZINE - http://***.bgonair.bg/magazine/2015-05-29/piramidata-na-dalgovete *** ЛИ СА ??? ИЛИ ПСИХОПАТИ ТОЕСТ ОТ ВСИЧКО ПО-МАЛКО ,и трябва да се обясни казаното от Мойсей в книга Второзаконие глава 23 стих 20 съкратено /Втор.23:20/ - ''на чужденец давай с лихва......'',и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099,и все пак лошите правила са по-добри от хаоса което не означава ,че не трябва да усъвършенства ''системата''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 8 rate down comment 7
Tyrista
преди 8 години
nothing... FED shall rise the rate 3 times in 2016 ... just let go :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още