IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След червения старт на борсовата търговия - има ли надежда за растеж?

Водещите индекси в САЩ влизат в 2016 година с най-лошото си начало от близо век

11:25 | 09.01.16 г. 1
След червения старт на борсовата търговия - има ли надежда за растеж?

Борсите стартираха 2016 година с резки понижения на стойността си. За водещите индекси на Wall Street изминалата седмица се оказа най-лошото начало на годината от близо век, посочва Ройтерс.

Анализатори изчисляват, че S&P 500 например записва най-негативното си представяне в първата търговска седмица на годината от 1929 година насам, а за Dow Jones началото на годината е най-лошото от 1897 година насам.

Двата индекса затвориха седмицата с намаление от по около 6 на сто, а инвеститорите неглижираха добрите данни за развитието на трудовия пазар в САЩ.

На този фон има ли надежда за растеж в следващите седмици, се питат наблюдателите. Според тях още през следващите дни борсите ще бъдат подкрепени от началото на сезона на отчетите. Първа ще бъде Alcoa, която ще представи финансовите си отчети след края на борсовия ден в понеделник, а до края на седмицата ще следват и няколко инвестиционни банки.

Свиването на китайската икономика обаче ще продължи да тревожи инвеститорите.

Нестабилност носят и летящите надолу цени на петрола. Deutsche Bank вече коментира, че трудно може да определи с колко да намали очакванията си за приходите през 2016 година, защото цената на петрола продължава да намалява. Инвестиционната банка вече направи заявка, че представянето й през последното тримесечие на 2015 година не е толкова добро, колкото се очакваше.

Пазарите са доста нестабилни, коментират още брокери и допълват, че всичко е възможно през следващите седмици.

Инвеститорите могат да се съсредоточат върху стабилизиращата се икономика на САЩ, а не върху проблемите на Китай. Или пък да се разочароват от корпоративните данни и спадовете да продължат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
Има ли надежда за растеж ???В своя статия от 4/01/2016 г. нобелиста за икономика Джоузеф Стиглиц пише: ''Единственото лекарство за преодоляване неразположението на световната икономика е в увеличението на съвокупното търсене... и дълбока реформа на финан. ни система... Частният сектор създаде неравенството и екологичната деградация, с които сега трябва да се справяме. Пазарите не могат да разрешат тези и други критични проблеми, които създадоха, или да възстановят сами просперитета. Необходими са активни правителствени политики'' - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034макар ,че отдавна го написал подробно в книгата си ''Цената на неравенството'' тоест цената е спад на БВП защото няма крайно търсене казано кратко а инфлацията допълнително увеличава неравенството
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още