IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски икономисти изразиха съмнения за 4 увеличения на лихвените проценти

Според председателят на Фед в Бостън има "насрещни ветрове" срещу икономиката на САЩ

21:20 | 13.01.16 г. 9
<p>
	Ерик Розенгрен <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Ерик Розенгрен Снимка: архив Ройтерс

Двама влиятелни икономисти изразиха съмнения в сряда за прогнозите на Федералния резерв на САЩ за четири повишения на лихвените проценти от по четвърт пункт тази година, съобщава MarketWatch.

Ерик Розенгрен, председател на Фед в Бостън с право на глас в комисията за определяне на политиката на централната банка тази година, заяви, че пътят на лихвените проценти може да се промени заради забавяне на икономиката на САЩ.

Прогнозата за четири увеличения „наистина носи негативни рискове“, заяви Розенгрен в свое изказване в Бостън.

Той се позова на „насрещните ветрове“, идващи в резултат на слабостта на основните търговски партньори на САЩ, и „ограничените данни“ в подкрепа на прогнозата на Фед за възстановяване на инфлацията.

„Още затягане ще изисква данните да продължат да бъдат достатъчно силни, за да бъде растежът около или над потенциалното равнище, така че централните банкери да бъдат уверени, че инфлацията ще достигна целевата 2%“, заяви Розенгрен.

По-рано в сряда бившият министър на финансите Лари Самърс каза, че представителите на Фед имат тенденцията да са твърде оптимистични по отношение на икономиката през годините.

„Ще се изненадам, ако световната икономика може комфортно да издържи на четири повишения“, каза Самърс в интервю за телевизия Bloomberg.

Той отбелязва, че пазарите „са съгласни с мен“ и очакват само две повишения през тази година.

„Не мисля, че трябва да влагате доверие в идеята, че ще има значителен брой повишения на лихвените проценти през тази година“, каза той.

Има значителен риск инфлацията да остане ниска, добавя Самърс.

„Струва ми се, че трябва, в определен момент, да се примирим с факта, че някои неща, които смятаме за преходни всъщност са много по-постоянни“, допълва Самърс.

В първото си телевизионно интервю председателят на Фед в Далас Робърт Каплан пък заяви, че е „твърде рано да се каже“ дали Фед ще може да повиши лихвените проценти четири пъти тази година.

Каплан, който се определя като „центрист“, казва, че три или четири увеличения тази година са „разумна база“.

Поддържането на лихвени проценти около нулата „не е безплатно, има си цена“, казва той, под формата на изкривявания на инвестициите и наемането, както и на други дисбаланси.

„Искаме да стъпим на нормална основа, ако можем“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 8 години
Ползването на означение "виртуални" за пари не е полезно, тъй като с него не са възможни пълноценни изводи.Вярното базово означение за сегашни пари е незлатни пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
къде го Туриста и Моториста .... :)) а Фредови щяха да го вдигат х 4 пъти на ден .... ше вдигат те, ама отиде борсата и от там всичко отиде .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
Grosss
преди 8 години
Ще вдигнат лихвите защото парите са виртуални и ще се изпарят.Срива наборсите и евентуалната девалвация на доларът след това ще потурчи паритена американците и вдигането на лихвите ще им е най-малкият проблем.Прихиперинфлация е нормално лихвата да се измерва в десетки проценти,ноняма да се плашите както казва Обама.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
Иван Митев
преди 8 години
Полезна е конкретизация: сгрешеността, която е водещият причинител на актуални стопански злини е при прилаганата парична система.Важното е, необходимо е усъвършенстване на паричната система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Лагард предупреждава, че нарастващите лихвени проценти в САЩ и по-силният долар може да доведат някои компании до просрочване на дълговете им, а това да зарази банки и държави - http://***.investor.bg/drugi/338/a/lagard-svetovniiat-ikonomicheski-rastej-prez-2016-g-shte-e-razocharovasht-208687/Хванаха се в собствените си мрежи и сами доказаха ,че ''системата'' е грешна Номера с инфлацията може да мине ако доходите е следват ''през периода между 1979 г. и 2007 г. доходите на средните 60% са се покачили с по-малко от 40% докато инфлацията е била 186%.'' - http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/ Инфлацията е кражба и дори престъпления срещу човечеството - http://ekipbg.com/10-neshta-za-koito-e-vinovna-inflaciiata/'' Задлъжняването е просто начин за прикрита конфискация на благосъстояние'' - http://atlas-bg.eu/zlatoto-i-ikonomicheskata-svoboda.htmlОбяснил как се краде с инфлация и т.н. ''методи''- https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
''Дори прочути икономистите, галеници на медиите, започват, макар все още неуверено, да споменават хипотези за свят без растеж, поне в т. нар. напреднали страни.Такъв е случаят в САЩ с Пол Кругман и Лари Съмърс, за които СТАГНАЦИЯ ОТ ЕДИН ВЕК е допустима - http://bg.mondediplo.com/article1436.htmlтоест Пол Кругман и Лари Съмърс признават факта ,че кризата е системна - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1678735562404671
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още