IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасения за твърде ниски нива на инфлацията показа протоколът от срещата на Фед

Според протокола от срещата през декември повишаването на лихвените проценти за някои централни банкери е било "на косъм"

22:16 | 06.01.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Централните банкери на Федералния резерв на САЩ миналия месец решиха да повишат лихвените проценти, след като почти всички събраха увереност, че инфлацията ще се повиши. Някои обаче все пак са изразили опасения, че инфлацията може да се задържи на опасно ниски нива, съобщава CNBC.

„Почти всички участници в момента са сравнително убедени, че инфлацията ще се върне обратно до 2% в средносрочен план“, сочи протоколът от срещата на Фед на 15-16 декември, публикуван в сряда.

Но „някои членове казват, че решението им да повишат целевия интервал е на косъм, особено предвид несигурността около динамиката на инфлацията“.

Протоколът хвърля светлина върху пукнатините, които остават в централната банка на САЩ въпреки единодушното решение на банкерите миналия месец да повишат лихвените проценти с четвърт пункт от почти нула, първото увеличение от десетилетие.

Дебатът по перспективите на инфлацията ще бъде основен за решенията по това с каква скорост да бъдат повишени лихвените проценти през тази година.

Ходът през декември, макар да обещава постепенни бъдещи увеличения, представлява компромис между централните банкери, които са били готови да вдигнат процентите месеци преди това и онези, които чувстват, че икономиката все още е изправена пред риск от слаба инфлация и бавен световен икономически растеж.

Централните банкери на Фед като цяло очакват четири повишения на лихвените проценти през 2016 г., но протоколът ясно показва, че някои представители ще бъдат по-предпазливи по отношение на бъдещите увеличения, ако не се постигне по-висока инфлация.

„Членовете изразяват намерението си внимателно да следят реалния и очаквания напредък към целевата инфлация на комисията“, казва Фед в документа.

Протоколът представя и в детайли предимствата, които централните банкери виждат в постепенното повишаване на лихвените проценти.

Според тях постепенното им увеличение ще задържи стимулите на политиката за по-дълго, докато в същото време им дава повече време да се уверят, че инфлацията ще достигне целевата от 2% на Фед, се посочва в протокола.

Инфлацията е под целевата на Фед през по-голямата част от последните три години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
Иван Митев
преди 8 години
Нормалното е, че кредитополучателят взима кредит, когато прецени стопанска изгодност и налична възможност за погасяване. Получения кредит е по негова воля.Другото е съпътстващо, но не е водещо.Банките реализират специфични търговски функции и тяхната работа е зависима от стопанската обстановка.В разглеждания казус става дума как централните банкери оправдават своето поведение за даване на пари по административно занижена основна лихва. Истината е, че сега основната лихва е занижена за да успеят поне за малко да отложат ескалиране на катастрофална дългова криза, а обяснението, че желаят постигане на някаква инфлация реално обслужва публично прикриване на предкризисната обстановка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
Иван Митев
преди 8 години
Къде е лошото при ниските нива на инфлация?Навярно някои определят ниските нива на инфрация за нещо лошо, за да оправдят погрешното си поведение на административно занижени основни лихвени проценти, които деформират пазарното стопанство и подготвят стопански катаклизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още