IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ планират да засилят военното си присъствие в Европа през следващата година

Основната цел е възпиране на действия на Русия към съседните ѝ страни

10:17 | 09.03.16 г. 13
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американската армия планира да засили присъствието си в Европа през следващата година с дългосрочно разполагане на най-добрите си бронирани хеликоптери за унищожаване на танкове и пехотни превозни средства, способни да разрушат руски бронетранспортьори, съобщава Bloomberg.

САЩ ще увеличат и предварителното разполагане на бойна техника, която прииждащите войници от САЩ могат да ползват в момент на криза. Съединените щати и НАТО полагат усилия, за да възпрат самоуверената Русия след намесата на президента Владимир Путин в Украйна, твърдят военни представители и информация в документи, с които Bloomberg разполага. Освен това армията реорганизира частите си за учения с ролеви игри, включващи тактики на руските части, които могат да бъдат използвани в нападения срещу украинските военни, включително кибервойна.

„Работим много усилено, като се възползваме от уроците научени в Украйна“ и ги инкорпорираме в Центъра за съвместна многонационална подготовка (US Joint Multinational Readiness Center, или JMRC) в Хохенфелс, Германия, заяви командващият американската армия в Европа генерал-лейтенант Бен Ходжис в интервю с няколко репортери.

Завръщането в Европа на военна техника, която бе премахната след Студената война, е част от Инициативата за гарантиране на европейската сигурност (European Reassurance Initiative, или ERI) на американското Министерство на отбраната. Президентът Барак Обама се опитва да намери 3,4 млрд. долара за програмата в предложения от него фискален бюджет за 2017 г., като сумата е четири пъти по-висока от финансирането тази година. В проектобюджета е записано, че целта е „да се повиши сигурността и да се успокоят нашите съюзници от НАТО и партньорски страни от Европа“ в отговор на „нарастващите опити на Руската федерация да ограничи външнополитическите и вътрешни избори на съседните страни“.

Въпреки разполагането на военна техника засега не се планира увеличаване на броя на постоянно разположени военни в Европа, наброяващи 30 000 души, или забавяне на плановете за намаляване на общата сила до 450 000 души през фискалната 2018 г. от 471 000 души в момента.

Американската армия възнамерява да вложи и около 25 млн. долара в нископрофилни съвместни учения от американските сили за специални операции, както и във възможни мисии. САЩ планират да подобрят въздушното разузнаване сред съюзниците си в НАТО.

Ходжис коментира и колко важно е частите, играещи „опозиционните сили“ (OPFOR) в ученията, да получат нови умения въз основа на последните военни инициативи на Русия, включително електронна война и агресивни кибер операции.

„Вече сме научили нашите OPFOR на подобни акции – кибер дейности, електронни войни, удари от ракети с дълъг обсег. Така можем да започнем учения срещу подобни възможности – как да се маскираме, как да се разпръснем, неща, които не сме правили през последното десетилетие“.

И все пак Ходжис заяви, че перспективата от открита война с Русия е малка. „Сериозна кинетична ситуация“ с руските сили „не е вероятна и искаме да запазим това така“, каза Ходжис. „За това става въпрос – да запазим вероятността нищожна“.

Евелин Фаркас, бивш топ политически представител за Русия в Пентагона, казва, че руснаците трябва да „знаят, че имаме способни войски, готови да реагират бързо“, ако те предприемат действия срещу съюзник от НАТО.

„Руснаците ще разберат, че това е демонстрация на решителност. Съюзниците ни също ще го осъзнаят, но те може да натиснат за повече“, казва тя. „Надявам се, че и други големи страни от НАТО ще допринесат към възпиращите усилия на изток“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

13
rate up comment 11 rate down comment 18
michaelis12
преди 8 години
споко бе споко всичко си има своя край нали навремето така си мислехме и със СССРа ей ги с водолазни костюми, а сега на Сашш им взимат мярка за костюма да е някой малко по-лъскав според положението на което са и с който да се гмурнат в бездната след някоя друга годинка ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 19
deant
преди 8 години
цитирам себе си:--------------- Този профил е мнозинство, което е продукт на водената политика от САЩ и всички "западни" държави - а именно - затъпяващо население, мързящо го да мисли и да чака наготово.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 10
Атанасио
преди 8 години
проблема е ,че гражданите на ЕС спят тоест поради незнание и заради пропагандата В филма икономически убийци - http://***.youtube.com/watch?v=t3SlWqBDgsgсе споменава и за физическо елиминиране на държ.служители ако неискат да взимат подкупи и са против намеренията на САЩ ТОЕСТ ГРАЖДАНИТЕ ТРЯБВА ДА ''ВЪСТАНАТ'' - като преди това се запознаят с фактите и затова пиша Радвам се ,че има събрани 3,411 милиона подписи за търг.споразумение - https://stop-ttip.org/balgarski/ Трябва да се обяснява - и затова пиша за системната криза - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441За България - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713491132262447
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 20 rate down comment 27
deant
преди 8 години
САЩ били планирали... А някой интресува ли се какво иска Европа и гражданите и? Дали иска в Европа да се засили американското военно присъствие? Силно се съмнявам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 20 rate down comment 29
michaelis12
преди 8 години
аз не се притеснавам нека си цъкат щом им дават пари за тва, после кат свършат ше стоят гладни и мизерни :)) Това им го казах още отдавна да си намерят качествена работа и да не се занимават с глупости защото тая Америка го е лапнала до гърло и доста държави не могат да ги траят в този им вид ако продължават ше го изпампурят малко американците и един бръз фалит ше намести всичко където му е мястото :))) Виж статията на тоя руския икономист кво пише Сашш съществуват все още благодарение на благоволението на света и им търгуват дълга щото още долара се приема. Спрат ли да играят с дълга в пирамидата - Сашш потъват на секундата .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 27
ing5rov
преди 8 години
Аве постоянно има дежурен ***...сиреч голямата част от читателите не са на това мнение ! Ами коментирай нещо и ти бе смръдльо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 26
michaelis12
преди 8 години
този Ходжис ако си има на идея за открита война с руснаците за кво става въпрос, какво ше обучават нали видехме кво са обучили в Сирия, всичкото брадат клонинг отиде при Аллаха .... Видехме и в Украйна кво стана с фашистките батальони Азов и прочее - млади момчета гушнаха букетите - ми тъй им се пада като требят народа зелените човеци ше изтърбушат всеки к.авал дръзнал да слуша Имперските амбиции на Сашш ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 25
michaelis12
преди 8 години
глеам НПО в действие, но ме боли шпагата ако искат да плащам на имперските войници аз ?!? Ше си плащат тея страни в които са им войските .... :)) И като фалира Империята и НПОтата оп на улицата гладни и нема да разцъкват повече тука .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 21
Атанасио
преди 8 години
Юнкер каза ,че ЕС се нуждае от своя армия а не като някаквио момиченца да ги пази САЩ тоест всичко е заради ''икономиката ***'' каза един хамерикански президент което не може да е оправдание и съм събрал фактите за престъпленията на САЩ срещу човечеството - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1569004520044443Казано просто за да не им пада БВП-то на САЩ тряба да правят войни тъй като военните отрасли са около 20% от БВП - токова е просто от иконом.гледан точка но не може да е оправдание защото са избити милиони За 100-те милиона избито местно население(индианците) е отделна тема които и сега живеят в резервати Най-важното е да се разбере ,че кризата е системна - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441,ЧЕ ТРЯБВА НОВА ''СИСТЕМА''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 32
michaelis12
преди 8 години
за тва в оная статия "Путин се смеел а икономиката му била зле" защото май той ше се смее последен кат им свършат точките и не мое си приберат войниците дома тея парцали Американците - гадно неоконско племе, нишо сега като дойде Тръмполината той ше ги поразмести там мъничко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още