IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фракингът вече е включен като риск за сеизмична дейност в САЩ

През последните години предизвиканите от човешка дейност земетресения растат значително, коментират учени

10:41 | 29.03.16 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Учените от Американския геоложки институт публикуваха първата карта с предупреждения за сеизмична активност, в която е включена и възможността за земетресения, предизвикани от човешка намеса. Това съобщава Washington Post.

Предизвиканите земетресения са в резултат от агресивните технологии, използвани от петролната и газовата индустрия, допълва изданието. Става въпрос за хидравличния фракинг, при който под налягане в земята се вкарват огромни количества вода, примесена с химикали. Те разчупват шистите и изкарват на повърхността природния газ. Но и предизвикват разместване на земните пластове. 

От новата карта на сеизмичната активност в САЩ е видно, че при повишен риск от земетресения живеят над 7 млн. американци. Повишена е активността в централните щати и живеещите там реално изживяват нестабилността на терена в Калифорния.

Според американските учени най-висок риск за предизвикани от човешката дейност земетресения има в няколко щата – Оклахома, Канзас, Тексас, Арканзас, Колорадо, Ню Мексико, Охайо и Алабама. Повечето от тези земетресения са слаби – с магнитуд до степен 3, но през 2011 година в Оклахома имаше земетресение със сила от 5,6 степен, което се свързва именно с дейността фракинг.

Все още не е ясно дали тези проучвания ще променят практиките на петролната индустрия, посочва Washington Post. Според изданието в последните години, след като започна добивът на шистов газ, сеизмичната активност в Оклахома се е увеличила.

Учените от геофизичния институт коментират, че предизвиканите от човешката дейност земетресения се увеличават значително в определени части от САЩ.

Предишните карти за повишената сеизмична активност и очаквани земетресения не включваха риска от предизвиканите от човешка дейност трусове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 8 години
не бе доверяваме се на Мави Г.ъз, който цял живот е бил сондьор из сибирските прерии :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
И ся остава да се довериме на преценката на некъв "meto76" и останалите го^вноядни емзетки, моторетки и тутурутки - все изтъкнати експерти по геология и капитализъм, щот учените от Американския геоложки институт са на заплата при Путин и са събирани с капан на Витоша от специалната селекция на Тома Белев.... пхахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 7
khao
преди 8 години
ей, тук има достатъчно хора да се излагат, не ми липсваш.... и въпреки че си ограничен от към мисловна дейност ето че пак има лек проблясък .... точно ако правиха нещо толкова опасно колкото вие кремълските слуги разправяте, съда щеше да ги разцепи така както руски съд разцепва опозиционери :) ... те си пазят хората, за разлика от вашите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 8 години
Пхахаха... То и опасност не значи неизбежна смърт, нали? Жълтина е субстанцията в пространството над раменете ти... Няма да спрат, докато некой не ги разпердушини в съда, както се случи с могъщата и непоклатима американска цигарена индустрия, щото капиталист от дума не разбира, а само като му бръкнеш в портмонето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 8
khao
преди 8 години
и продължаваме с жълтините и да всяваме страх ... :) риск незначи опасност, нали ? ... ае да видим дали ще спрат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Стигнаха до това което пиша - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1566597433618485,че шистовият газ е престъпление и земетресенията са най-малкият проблем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
ivanrog
преди 8 години
Ти да видиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още