IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Розенгрен: Пазарите са твърде песимистично настроени към действията на Фед

Според гуверньора на Фед в Бостън централната банка е готова да повиши лихвените проценти по-бързо от очакванията

21:00 | 19.04.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Федералният резерв (Фед) на САЩ е готов да повиши лихвените проценти по-бързо, отколкото в момента очакват инвеститорите, заяви топ представител на централната банка в понеделниед в Бостън Ерик Розенгрен. Така той се противопостави на твърде песимистичната според него оценка за американската икономика и паричната политика от страна на инвеститорите.

Това е вторият път от няколко седмици, при който Розенгрен предупреждава, че пазарите на фючърси, които предвиждат скромно повишаване на лихвените проценти през следващите няколко години, са далеч от истината, коментира Ройтерс. Той заяви, че американската инфлация сега е „много по-близо“ до целта на Фед, подцени слабия растеж през първото тримесечие и добави, че икономиката е „стабилна като цяло“.

Коментарите предполагат, че дори привържениците на по-хлабавата парична политика във Фед не се чувстват комфортно с дълбокия скептицизъм на пазарите към способността на централната банка да изпълни планирания си цикъл от затягане на паричната политика заради глобалното забавяне и слабото търсене в световен мащаб.

„Макар да вярвам, че постепенното повишаване на лихвените проценти е напълно подходящо, не виждам рисковете да са толкова високи или пък перспективите песимистични, че да оправдават изключително плитката пътека на повишаване на лихвените проценти, която в момента се вижда на финансовите пазари на фючърси“, каза Розенгрен. Той има право на глас тази година и е сред привържениците на по-хлабава парична политика.

„Бих предпочел Федералният резерв да не рискува, правейки грешката значително да надхвърли нивото на пълната заетост, което да доведе до нужда от бързо повишаване на лихвените проценти с потенциално разрушителни ефекти и повишен риск от рецесия“, каза той пред студенти от Central Connecticut State University.

Фед скромно повиши лихвените проценти от почти нулеви през декември, което беше първото затягане на политиката от почти десетилетие. Макар че пазарите на фючърси не загатват за още повишения на лихвените проценти преди декември, икономисти, анкетирани от Ройтерс, смятат, че второ повишаване най-вероятно ще има през юни. Прогнозите на Фед предполагат още две увеличения до края на годината.

Макар че Розенгрен не казва кога очаква да е следващият ход на Фед, изказването му по-скоро остави вратата отворена за повишение през юни.

Той каза, че силният ръст на заетостта и по-сериозното участие на пазара на труда компенсира това, което вероятно ще се окаже по-малко от 1% ръст на БВП през първото тримесечие. Той отбеляза още, че предпочитаният от Фед показател на цените, в момента на ниво от 1,7%, се насочва към целта на централната банка от 2%.

„Макар че има значителни насрещни ветрове от чужбина и пазарни сътресения, свързани с тях, смятам, че американската икономика е като цяло стабилна и вероятно ще се представи по-добре от икономиките на повечето ни търговски партньори“, каза Розенгрен.

Пазарните прогнози за лихвените проценти са доста по-внимателни от тези на Фед, който трябваше да се откаже от някои от по-агресивните си очаквания през последните няколко години.

И все пак Розенгрен направи още един удар срещу пазара на фючърси, заявявайки, че твърде постепенно увеличаване на лихвените проценти носи рискове от прегряване на икономиката. Той добави, че макар да „е доста уместно да се види колко ниско“ може да стигне безработицата, която в момента е на ниво от 5%, подобни „мрачни прогнози за лихвените проценти не съответстват на перспективите пред икономиката, които аз и много други споделяме“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
прочети му само името на тоя и го познай какъв е .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още