IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кашкари: Нужни са структурни реформи за засилване на икономическия растеж на САЩ

Според председателя на Фед за Минеаполис паричната политика прави това, което може, за да подкрепи възстановяването

12:07 | 12.09.16 г. 9
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Предвид невъзможността на Федералния резерв да направи нещо повече от усилията, които полага в момента, най-добрият начин за ускоряване на американския икономически растеж е чрез подходи извън непаричната политика, като имиграционна и данъчна реформа, каза един от централните банкери в понеделник.

В коментар, публикуван малко след полунощ, гуверньорът на Фед за Минеаполис Нийл Кашкари отбелязва, че пазарът на труда е „близо до нормалното“, съобщава Ройтерс. Според него обаче инфлацията все още е под 2-процентовата цел на Фед, а икономическият растеж е много под нормалното от преди кризата.

„Паричната политика до голяма степен прави това, което може, за да подкрепи силно възстановяване и това, което остава са фискални и регулаторни политики“, пише Кашкари в коментар, публикуван в последния ден пред централните банкери да навлязат в дългото една седмица комуникационно затъмнение преди срещата си за определяне на политиката. Те трябва да се срещнат на 20-21 септември.

Кашкари очертава широк спектър от възможни причини за бавния икономически растеж на САЩ. Той заключава, че най-вероятните причини са застаряващото население, психологическите белези от финансовата криза, заради която домакинствата и бизнесите не искат да поемат рискове, и „мудните технологични иновации“.

За да се решат тези проблеми, правителството може да засили разходите за фундаментални изследвания, да възстанови износената инфраструктура, да оптимизира регулациите и данъчния кодекс и като цяло да прави малки стъпки с малки негативни рискове и голям потенциал.

„Друга обещаваща политика е имиграционната реформа, особено за висококвалифицираните служители“, пише Кашкари.

Правителството обаче, а и Фед, трябва да бъдат внимателни с политически промени, които имат твърде много потенциал да навредят, твърди той. Повишаването на инфлационната цел на Фед е един от тези подходи, казва той, както и огромните държавни разходи.

„Настроен съм скептично към идеята, че мащабно разширяване на държавните разходи само по себе си е най-добрият начин напред, тъй като по-големите фискални дефицити ще доведат до по-високи очаквани бъдещи данъци, което може допълнително да подкопае доверието в частния сектор“, пише той.

Представителите на Фед през последните месеци засилват призивите си за структурни корекции на икономическия застой, казвайки, че паричната политика не може да се справи сама.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 7 години
не са, мишето още се вижда от долу, както и глупoстите му :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
0pk
преди 7 години
Ха, гумата мина. Не мога да повярвам, че изтрихте бота :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още