IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сорос е загубил около 1 млрд. долара след победата на Тръмп

Милиардерът е дарил над 20 млн. долара на кандидатите на демократите

09:15 | 13.01.17 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	Милиардерът и хедж фонд мениджър Джордж Сорос. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Милиардерът и хедж фонд мениджър Джордж Сорос. Снимка: архив Ройтерс

Милиардерът и хедж фонд мениджър Джордж Сорос е загубил почти 1 млрд. долара в резултат на неочакваните тенденции на борсите след победата на Доналд Тръмп в президентските избори в САЩ, пише The Wall Street Journal.

В деня след изборите котировките на американските борси първоначално рязко спаднаха, което отговаряше на очакванията на повечето инвеститори, включително на Сорос. Много скоро след това обаче ситуацията коренно се промени и акциите започнаха да отчитат силни повишения. В дните след изборите растежът достигна средно 10%, което се е отразило отрицателно на състоянието на Сорос, защото той не е очаквал такава тенденция.

Бившият заместник на Сорос Стенли Друкенмилър, който помогна на милиардера да спечели почти 1 млрд. долара, залагайки срещу британския паунд през 1992 г., обаче вероятно е предвидил, че пазарът ще скочи и е натрупал значителна печалба, съобщава още The Wall Street Journal. 

Фючърсите върху акциите се обезцениха рязко вечерта след победата на Тръмп, но пазарът след това тръгна нагоре. Друкенмилър публично заяви по телевизията, че заема мечи позиции в нощта на изборите. Той остава бичи настроен спрямо определени сектори на пазара, заявявайки, че продава облигации на късо и очаква доларът да се засили спрямо еврото.

Тази стратегия му се е отплатила. Компанията му Duquesne Family Office LLC отчита печалба от над 10% за 2016 г., поясняват източници на WSJ. Като частна компания фирмата няма задължение да предоставя на властите официални данни за активите си.

Друкенмилър е и политически активен по време на кампанията. Като цяло той е дарил 3,5 млн. долара на кандидати на републиканците, по данни на Center for Responsive Politics. Сорос от своя страна е предоставил над 20 млн. долара на кандидатите на демократите.

Различните залози на двамата трейдъри са ярко доказателство за предизвикателствата, преед които са изправени дори известните инвеститори след неочакваната победа на Тръмп. Много експерти прогнозираха срив на акциите в навечерието на изборите, но вместо това Dow Jones Industrial Average DJIA добави 9,3% към стойността си.

През миналата година Сорос се върна в Soros Fund Management LLC, който управлява около 30 млрд. долара за Сорос и неговото семейство. Той е един от най-богатите хора в света. Според данни на списание Forbes състоянието му възлиза на около 25 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
TheSkorpion
преди 7 години
Никога не играй срещу пазара! Нека да му е за урок. Бъфет също подкрепяше Клинтън, обаче след изборите все пак е на плюс...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
Sakamano
преди 7 години
Търговията не е само поредица от печалби. Изобщо е грешка да се залага на избори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 1
Jay Gould
преди 7 години
:))))) Медиите и ''експертите'' им винаги са били мега-индикатор какво не трябва да се прави. Според 99% от тях, включително и българските, Уолстрйт трябваше да е паднал и да настъпи световен апокалипсис, ако злодеят Тръмп спечели ;) Впрочем загубата на Сорос бе ясна още след 1-2 дни. Седмици преди изборите той почти удвои залога си против S&P 500.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 3
bgMan
преди 7 години
Май лъже.Но и да не лъже все ще успее някак да прехвърли загубите върху някой друг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 5
scott
преди 7 години
това не може да бъде, защото това не може да бъде никога.ГНУСНА ЛЪЖА ОТ СТРАНА НА СОРОС!Щом аз, дет съм трейдърче с ограничения, успях за 12 часа да натрупам пачка, колкото годишната ми търговиа......ОЧАКВАХ СОРОС ДА Е НАПРАВИЛ ЕНО 30-40 МИЛИАРДА.При това, играх само на индекса сащ 30! Обезцени се с хиляда пункта около 5 през ноща. И! Кат си отвори Тръмп устенцата: инфраструктура, намаляване на данъците и т.н. скочи със около 1500 ПУНКТА! ЗА 12 ЧАСА!Еми хора с ограничен капитал и малко у, час направиха пачки /ЖИВ И ЗДРАВ ДА СИ ТРЪМПЕ, ТАК ДЕРЖАТЬ/, а в таз статиес ме убеждават, че Сорос БИЛ ЗАГУБИЛ. ИЛИ БАЙ *** ЛЪЖЕ НАГЛО, ДА СЕ ИЗКАРА ГОЛ КЪТ ЦЪРКОВНА МИШКА....или е бил картонена кукла през целото време. Вие си изберете.Аз фанах индекса малко над минимума. просто нанюхах, че ше върви смело и само нагоре. Тръмпи у реално време и опаааааааааааааааааа 2+2!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още