IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската Softbank придобива американския фонд Fortress

Сделката се оценява на 3,3 млрд. долара

11:54 | 15.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Японският телекомуникационен концерн SoftBank придобива американското инвестиционно дружество Fortress Investment Group в сделка за 3,3 млрд. долара, предава Bloomberg. 

Трансакцията се вписва в дългосрочната стратегия на главния изпълнителен директор на Softbank Масайоши Сон, който възнамерява да направи групата най-голямата инвестиционна компания в света.

Собствениците на акциите от клас А на Fortress ще получат по 8,08 долара на акция, поясняват компаниите. Цената включва премия от 39% върху цената на затваряне на сесията в понеделник.

Във вторник акциите поскъпнаха с около шест процента преди новината за придобиването.

Листнатата на New York Stock Exchange Fortress Investment Group управлява активи за около 70 млрд. долара и инвестира в недвижими имоти, заеми и фондове за дялово участие. Според съобщението на двете компании Fortress ще продължи независимо да управлява оперативната си дейност в рамките на Softbank. 

Името на японския милиардер и магнат Масайоши Сон нашумя отново в края на декември, когато той обяви, че ще инвестира 50 млрд. долара в САЩ и ще създаде 50 хил. нови работни места – ход, който президентът на страната Доналд Тръмп твърди, че е ясен резултат от избора му за държавен глава. Инвестицията поднови спекулациите, че американският телекомуникационен гигант Sprint, 82% от който са собственост на SoftBank Group, води преговори за сливане с T-Mobile US. Подобни преговори имаше и в миналото, но те бяха потушени под натиска на регулаторите в САЩ.

Липсата на информация за инвестиционния план също предизвика съмнения дали обещанията за пари и работни места ще бъдат изпълнени, тъй като в момента Sprint съкращава служители, за да свие разходите си с над 2 млрд. долара тази година.

Инвестицията, обявена от Тръмп и Сон в лобито на Trump Tower в Манхатан, ще дойде от 100-милиардния инвестиционен фонд, който SoftBank създава заедно със Саудитска Арабия и други партньори, писа Wall Street Journal.

 



 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още