IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Федерален съд блокира и втория антиимигрантски указ на Тръмп

Днешното съдебно решение създава представа, че сме слаби, възмути се американският президент

09:00 | 16.03.17 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Генералният прокурор на Хаваите Дъглас Чин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Генералният прокурор на Хаваите Дъглас Чин. Снимка: Ройтерс

Броени часове преди планираното влизане в сила на новия антиимигрантски указ на американския президент Доналд Тръмп, той бе блокиран от федерален съдия на Хаваите, предава Ройтерс.

Областният съдия Дерик Уотсън наложи забрана на президентския указ, който имаше за цел временно да забрани влизането в САЩ на повечето бежанци, както и на пътуващите от шест мюсюлмански страни. Същото се случи и с предишния указ на Тръмп от 27 януари по същия въпрос, в който страните със забрани бяха седем, след което в новия указ от 6 март бе изваден Ирак. 

Съдия Уотсън смята, че на правата ще бъде нанесена „непоправима вреда" и обществените интереси може да бъдат накърнени, ако забраната над указа не бъде издадена. Тя ще се прилага в национален мащаб.

Според генералния прокурор на Хаваите Дъглас Чин, който представи иска за спиране, указът вреди на Хаваите, които зависят от туризма, но също така и нанася щети на етническото разнообразие на щатското население. Според съда щатът е успял да докаже, че вторият указ нарушава клауза от американската конституция, която не позволява дискриминация по религиозни причини. Според критици на забраната тя дискриминира мюсюлманите. 

По-рано през миналата седмица Чин отбеляза, че щатът е отделил около 150 хил. долара за външна правна кантора, която да помогне в делото и добави, че хората в Хаваи смятат идеята за забрана, базирана на националността, за отвратителна, тъй като те добре си спомнят, когато американци с японски произход са били изпращани в концентрационни лагери по време на Втората световна война. Чин припомни, че Хаваите са били едно от местата с такъв лагер.

Съдията също така разкритикува и реториката на Тръмп. Един разумен, обективен наблюдател би видял в указа му намерение за „дискриминиране на определена религия, въпреки че се преструва на неутрален", се казва в обосновката за решението на съда.
  
Тръмп от своя страна настоява, че политиката, която се опитва да провежда, е от ключово значение за националната сигурност.

При изслушването в Хонолулу става дума за дело на щата Хаваи срещу указа, към което са се присъединили още 13 други щата. То е едно от няколкото дела, по които тече процедура и в други американски съдилища, заведени от щатски генерални прокурори и от групи, защитаващи правата на имигрантите.

Самият Тръмп реагира бурно на решението, заявявайки, че то представлява безпрецедентно превишение на пълномощията от страна на съдебната власт.

В реч пред многобройни свои привърженици в Нешвил (щата Тенеси) той подчерта, че е готов да се бори докрай срещу решението на съдията и ще да стигне до Върховния съд по въпроса, ако се наложи.

"Законът и конституцията дават на президента право да спира имиграцията, тогава, когато той или тя смята, че това е в интерес на страната. Днешното съдебно решение създава представа, че сме слаби", каза Тръмп. „Това е една от многото свръхрегулации на съдебната система“, поясни той.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 7 години
Хората там имат закони приети от конгреса и съда ги изпълнява без значение дали си с азиатски корени или не...човекът е там роден учил гражданин на сащ е какъв е приблемът че дедо му или баща му са имигранти и са се преселили в сащ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 7 години
Не може разни обещания без покрития да струват трилиони набутани от баламите на борсата....тва е като да имаш в пустинята само песък ама да ти продават днеска мезонет там утре тоз мезонте да го ипотекираш а после и под наем да дадеш после да искаш още пари щото щяло да има мол до него и после че метро а то си стой песъко под слънцето и разни луда се надпреварват кой ше даде повече пари за песък хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 7 години
Уол стрийт отново излъга светът хахахахах баламите напомпаха балона до невиждани размери от цялата идтория но пазарите понци схемата на мадоффси е направо детска песничка спрямо измамата на борсите хахахах и сега само трябва богоизбраните да ритнат столчето и самоубийствата на вратовръзките през небостъргачите ще стартира
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 7
khao
преди 7 години
популиската част от програмата му беше ясно че няма да е изпълни, също е ясно че е *** .... но аз имам вяра в републиканската партия :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 7
doc
преди 7 години
Като всеки самозабравил се политик Тръмп дойде на власт с обещанията за "велики" дела и промени...вече май взе да става ясно,че ще направи едно голямо НИЩО...:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 11
khao
преди 7 години
Селски, няма как вие мурзилците да разберете какво значи върховенство на закона ... закона там има най голямата власт, а не някой риж измисленяк, дето даже не събра повече гласове от опонентката си Цецка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още