IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ са приели значително по-малко бежанци от началото на фискалната 2018 г.

За първото тримесечие - месеците октомври, ноември и декември, убежище са получили 5323 души, от които 14% са мюсюлмани

21:33 | 08.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Властите в САЩ са приели в страната около 5000 бежанци през първите три месеца от фискалната 2018 г., което е значително по-малко в сравнение на същия период през последните години, съобщава вестник Wall Street Journal. Това се дължи отчасти на политиката на новата администрация, която въведе по-строги правила за прием от някои държави и пълна забрана за други.

Ако темпото не се увеличи, броят бежанци, допуснати в страната, ще бъде под тавана от 45 000 души, зададен от властите през есента. Този праг е най-ниският от 80-те години насам.

За първото тримесечие на фискалната година, която започва на 1 октомври, отражение върху броя на мигрантите оказа и почти пълната забрана за влизане в САЩ на граждани от 11 държави, сред които и Иран, Ирак, Сомалия и Сирия. През по-голяма част от този период администрацията е разрешавала достъп само на хора от тези страни, които могат да докажат, че пристигането им е в „национален интерес“ на САЩ.

За разглеждания срок хора от тези страни са представлявали 5% от всички 5323 приети в страната бежанци.

За сравнение през първите три месеца на фискалната 2017 г. в САЩ са били приети 25 671 души, или пет пъти повече. Значително по-голяма е била бройката и за предходните 2016 г. и 2015 г., когато те са били съответно 13 791 и 17 207 души.

Заради новия закон най-много бежанци през първото тримесечие са били регистрирани от Бутан – малка държава в Азия с население от под 1 млн. души. Нейни граждани представляват 29% от всички приети бежанци.

Промяна се наблюдава и в религиозното съотношение на новопристигащите. През последните години мюсюлманите бяха около 40% от приетите. През октомври, ноември и декември те са били 14% - спад в сравнение с нарастването на дела на християните и до известна степен на будистите и хиндусите.

Според критици това доказва, че целта на новото законодателство е да спре идването в страната на мюсюлмани – обвинение, което Белият дом отрича. Според Вашингтон целта е да се ограничи идването в страната на предполагаеми терористи и действията на администрацията не са свързани с конкретна религия. През предходните три години по-голям е бил и процентът мюсюлмани сред новодошлите, като за периода той варира между 41% и 46%.

Междувременно правителството работи по по-строги правила за проверка на кандидатстванията за убежище в страната. Според държавни служители ще се събира повече биографична информация като имена на членове от семейството, минали работодатели, както и проверка на присъствието в социалните мрежи. Властите в САЩ смятат, че подобни проверки са от съществено значение за сигурността в страната и е по-добре на бежанците да се помага в регионите, от които идват. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още