IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пауъл: Търговската политика на Тръмп предизвиква нарастваща тревога във Фед

В първата си пресконференция като гуверньор на Фед Пауъл сподели опасенията на централните банкери от търговска война

21:42 | 21.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Заплахата от глобална търговска война, която сериозно привлече вниманието на инвеститорите, носи тревоги и за Федералния резерв.

На първата си пресконференция като председател на централната банка на САЩ Джером Пауъл заяви, че битката около митата не е повлияла върху прогнозите на централните банкери за икономическите перспективи пред САЩ, но бъдещите очаквания ще зависят от това как ще се развие ситуацията.

„Няколко участници във Федералната комисия за отворените пазари повдигнаха въпроса за митата“, каза Пауъл, цитиран от CNBC. “Ако мога да обобщя какво произлезе [от дискусията], на първо място, няма мнение, според което промените в търговската политика трябва да повлияят на сегашните перспективи“.

Той обаче допълни, че „някои участници информираха за разговорите, които са провели с бизнес лидери от страната и заявиха, че търговската политика носи все по-големи опасения за растежа в бъдеще“.

Тревогите са в резултат на намеренията на американския президент Доналд Тръмп да наложи мито от 25% върху вноса на стомана и от 10% върху вноса на алуминий.

Няколко проучвания сред инвеститори през последните дни, включително на CNBC, сочат, че засилването на напрежението в сферата на търговията представлява най-голямата заплаха за бъдещия растеж.

На срещата на Федералната комисия за отворените пазари централните банкери повишиха прогнозата си за растежа на американската икономика за 2018 г. до 2,7% спрямо 2,5% в очакванията през декември, а за 2019 г. - до 2,4% от 2,1%.

Това може да обаче да се промени, ако други страни предприемат ответни мерки спрямо американските мита.

Членовете на Комисията съобщиха, че са чули опасения, които са сравнително нови, за бъдещите действия по отношение на търговията“, каза Пауъл. „Те виждат това като риск пред перспективите. Нещата, за които хората говорят, са широко разпространени ответни действия“.

Комисията одобри днес повишение от четвърт пункт на основния лихвен процент до диапазона от 1,50-1,75%. В изказването си след това централните банкери отбелязаха, че икономическите перспективи напоследък са „укрепнали“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
fri
преди 6 години
Благодаря, Виктория Тошкова лично на теб (както и на вашия сайт)за бързата информация от пресконференцията на Джеръми Пауъл !Не съм чак толкова навътре с английския, че да разбера всичко, което каза Джеръми Пауъл на пресконференцията, въпреки, че вече я има запис онлайн на youtube Той говори много бързо, за разлика от Джанет Йелън, сребристата дама, която имаше своя си чар! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още