IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Федералната администрация в САЩ възобновява работа за три седмици*

Споразумението между Тръмп и лидерите на Конгреса не предвижда финансиране за ограда по границата с Мексико

21:06 | 25.01.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп и лидерите на Конгреса постигнаха споразумение за възобновяване на работата на федералното правителство за три седмици и за прекратяване на най-дългата му парализа в историята на САЩ, съобщи Тръмп, цитиран от CNBC.

Високопоставен представител на Демократическата партия уточни, че сумата от 5,7 млрд. долара, която президентът поиска за изграждане на стена по границата, не е включена в споразумението.

„Много съм горд да обявя днес, че постигнахме споразумение за прекратяване на парализата и за възобновяване на работата на федералното правителство“, заяви Тръмп в изявление в Розовата градина на Белия дом.

„След малко ще подпиша законопроект за възобновяване на работата на правителството ни за три седмици до 15 февруари. Ще се уверя, че всички служители ще получат дължимите им заплати много бързо или веднага щом е възможно“, допълни президентът.

„Нямаме нужда от гранична бетонна стена, дълга 2000 мили от западния до източния бряг. Никога не сме имали такава нужда. Никога не сме го предлагали. Никога не сме искали това, защото имаме бариери по границата, където естествени структури са толкова добри, колкото и всичко, което можем да изградим“, заяви Тръмп.

„Предлаганите от нас структури ще бъдат на предварително определени, високорискови места, които са конкретно идентифицирани от Граничния патрул, за спиране на незаконния приток от хора и наркотици“, каза още той, цитиран от Ройтерс.

Ходът на 35-я ден от парализата на правителството идва в момент, когато сенатори и от двете основни партии призовават Тръмп да отпусне временно финансиране на администрацията, докато опитват да постигнат по-широко споразумение за имиграцията.

Загубите от спирането на работата на правителството се увеличават. В петък около 800 хил. федерални служители не получиха втори чек със заплатата си от началото на парализата на 22 декември. Недостиг на авиодиспечери, които трябвало да работят без заплащане по време на спирането на работата на правителството, забави полети на няколко големи летища в САЩ.

Тръмп многократно настояваше за отпускане на 5,7 млрд. долара за предложената от него стена  по границата, преди да се съгласи да вдигне парализата на правителството. Демократите отхвърлиха исканията му.

След като два законопроекта за възобновяване на работата на администрацията се провалиха в Сената в четвъртък, сериозните разговори за намиране на изход от ситуацията бяха подновени за първи път от седмици. Тръмп поиска „първоначална вноска“ за бариерата в замяна на финансиране на правителството.

Президентът многократно заплаши да обяви извънредно положение, за да изгради стената по границата без одобрението на Конгреса. В четвъртък той заяви, че има „други алтернативи“ за построяване на бариера, ако Конгресът не одобри финансирането.

Не е ясно дали той ще предприеме подобни действия, ако конгресмените временно финансират правителството, но не постигнат споразумение за имиграцията.

Подкрепяният от Тръмп план, който не беше одобрен от Сената, предвиждаше финансиране на стената в замяна на ограничена правна защита за младите имигранти, пристигнали в САЩ незаконно като деца, и хора, бягащи от кризи в някои страни. Демократите нарекоха отстъпките за “Мечтателите“ неадекватни. Не е ясно дали конгресмените ще опитат да намерят решение на тези проблеми, ако правителството възобнови работата си.

Допитвания показват, че повечето американци смятат парализата на федералното правителство за „криза“ или поне „проблем“. Повечето от тях обвиняват за положението Тръмп.

*Материалът е актуализиран в 21,41 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Sakamano
преди 5 години
Ако спреш да го повтаряш, ще им облекчиш страданията. Или поне моите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 7
Иван Митев
преди 5 години
Правителството на САЩ страда от работата на Федералния резерв на САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
pioner
преди 5 години
Поддаде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още