IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данчъната реформа в САЩ не е повлияла на капиталовите разходи на бизнеса

Белият дом очакваше, че огромният пакет от фискални стимули ще подкрепи бизнес разходите и ръста на заетостта

21:09 | 28.01.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Пакетът за намаляване на данъците в САЩ на стойност 1,5 трлн. долара, въведен от администрацията на Доналд Тръмп, явно няма сериозно влияние върху капиталовите инвестиции или плановете за наемане на нови хора на компаниите, сочи проучване, представено година след най-голямата реформа на американския данъчен кодекс от над 30 години.

Тримесечната анкета на Националната асоциация на бизнес икономиката, проучваща бизнес условията и публикувана в понеделник, разкрива, че макар някои компании да отчитат ускоряващи се инвестиции заради по-ниските корпоративни данъци, 84% от респодентите казват, че не са променили плановете си. За сравнение, в проучването през октомври този процент бе 81%.

Белият дом очакваше, че огромният пакет от фискални стимули, при който корпоративният данък бе намален от 35% на 21%, ще подкрепи бизнес разходите и ръста на заетостта. Данъчната реформа влезе в сила през януари 2018 г., припомня Ройтерс.

„Голяма част от респондентите -84%, посочват, че една година след прокарването ѝ корпоративната данъчна реформа не е накарала компаниите им да променят плановете си за наемане или инвестиции“, казва председателят на асоциацията Кевин Смит.

По-ниските данъчни ставки обаче са имали влияние върху сектора за производство на стоки. 50% от участвалите в анкетата от този сектор съобщават за по-високи инвестиции в компаниите им, а 20% казват, че са пренасочили наемането и инвестициите към САЩ от чужбина.

Проучването предполага още допълнително забавяне на бизнес разходите след умерения им темп през третото тримесечие на 2018 г. Показателят за капиталовите разходи в проучването е спаднал през януари до най-ниското си ниво от юли 2017 г. Очакванията за капиталовите разходи за следващите три месеца също са отслабнали.

„По-малко компании са увеличили капиталовите разходи в сравнение с проучването през октомври, но спадът явно е концентриран повече върху структурите, отколкото върху инвестициите в информационни и комуникационни технологии“, казва Суифт, който е и главен икономист на American Chemistry Council.

Според проучването ръстът на заетостта се е ускорил леко през четвъртото тримесечие на 2018 г. спрямо третото. Малко над една трета от анкетираните съобщават за нарастваща заетост в компаниите им през последните три месеца спрямо 31% през октомври. Показателят за бъдещата заетост на проучването е спаднал до 25 пункта през януари от 29 пункта през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още