IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как отстраняването на Джон Болтън ще промени американската външна политика?

Уволнението на съветника на Тръмп по националната сигурност предвещава промяна в американския подход към редица горещи точки по света

14:40 | 14.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Северна Корея

Отстраняването на Болтън може да подобри перспективите за някакъв вид сделка между Тръмп и Ким Чен-ун. От доста време той е един от най-големите скептици по отношение на Пхенян и често си навличаше критики от държавните медии в Северна Корея, въпреки че те насочват гнева си и към Помпейо. През април 2018 г. Болтън заяви, че Белият дом обмисля т. нар. „либийски модел“ за Северна Корея, който предвижда страната да се откаже от ядрената си програма, както направи диктаторът Муамар Кадафи в началото на новия век, в замяна на смекчаване на санкциите. Но президентът Доналд Тръмп заяви пред репортери, че „въобще не обсъждаме либийския модел, когато мислим за Северна Корея“.

Тръмп сякаш вече беше изключил Болтън от процеса по вземане на решения за Северна Корея. Докато той твореше история като първия действащ американки президент, стъпил в страната през юни, съветникът му по националната сигурност беше на около 2000 км разстояние - в Монголия.

Русия

Отстраняването на дългогодишния скептик по отношение на надеждата на Тръмп да постигне сделки с Владимир Путин и критик на споразуменията за контрол над въоръженията, които Москва подкрепя, може да е добра новина за Кремъл. Но радостта в Москва е охладена от опасенията, че нови усилия на Тръмп за сближаване може отново да бъдат отхвърлени от опозицията в Конгреса, която е особено разтревожена от симпатията на президента към руския му колега и най-близките му съветници.

Сирия

Когато Тръмп обяви изненадващо, че изтегля напълно американските сили от Сирия, Болтън помогна за спиране на изпълнението на плана. В крайна сметка САЩ запазиха военни части в база със стратегическо положение, за да наблюдават дейността на Иран в Сирия и Болтън публично опроверга президента с обещания да защитава кюрдите, които бяха съюзници в борбата срещу „Ислямска държава“. Но Тръмп все още иска да изведе американските сили от Сирия.

„Скоро ще излезем от там“, каза президентът през юли. „И ще им позволим да разрешават сами проблемите си. Сирия може да се справи със собствените си проблеми, както и Иран, Русия, Ирак, Турция. Ние сме на 11 хил. км разстояние“, допълни той.

Тайван

Болтън е един от най-големите защитници на острова, така че отстраняването му може да тласне американската подкрепа за страната още по-надолу в списъка с приоритети на администрацията на Тръмп. Администрацията на Цай Ингвен в Тайпе опитва да омаловажи тези перспективи, като съобщи в сряда, че има много приятели във Вашингтон.

Венецуела

Неуспешните до този момент усилия на САЩ да отстранят Николас Мадуро от власт във Венецуела допринесоха за отслабването на позицията на Болтън в администрацията на Тръмп. След отстраняването му може да се стигне до „реконфигурация“ на американската политика към Каракас, включително подкрепата на Тръмп за лидера на опозицията Хуан Гуайдо, казва бразилски дипломат, запознат с разговорите. Американският специален представител за Венецуела Елиът Ейбрамс, заяви в сряда, че отстраняването на Болтън няма да окаже въздействие върху политиката във Вашингтон, където подкрепата за лидера на опозицията Хуан Гуайдо „е истински двупартийна“.

Все пак Тръмп даде да се разбере в сряда, че не харесва всички съвети, които е получил от Болтън за Венцуела, като заяви: „Мислех, че той не е в час и смятам, че получих доказателство за правотата си“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още