IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отказът на Чили за домакинство на АТИС е пречка за сделката между САЩ и Китай

Аляска, Хаваи и Макао са разглежданите алтернативи за провеждане на срещата между Доналд Тръмп и Си Дзинпин

11:18 | 31.10.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Лидерите от САЩ и Китай са изправени пред нова пречка в усилията им за прекратяване на продължаващата търговска война, тъй като срещата на върха, на която трябваше да бъде подписано междинното търговско споразумение, беше отменена заради мащабните протести в Чили, пише Ройтерс.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви по-рано тази седмица, че се надява да подпише временна търговска сделка с китайския си колега Си Дзинпин по време на срещата на върха на групата на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Чили на 16-17 ноември. 

В сряда вечерта обаче чилийските власти заявиха, че отменят срещата на върха, за да се съсредоточат върху възстановяването на реда в страната.

Белият дом заяви, че въпреки това САЩ все още очакват да подпишат междинното търговско споразумение с Китай през следващия месец, но все още не е определено друго място за срещата на Си и Тръмп.

„Очакваме с нетърпение да финализираме фаза едно от историческата търговска сделка с Китай в рамките на същия период от време“, заявиха от Белия дом.

Китайското министерство на търговията от своя страна посочи, че двустранните преговори ще продължат по план, а водещите търговски преговарящи от двете страни ще проведат телефонен разговор в петък.

Дипломатите на САЩ и Китай целят да финализират текста на споразумението, който държавните глави на двете страни се очаква да подпишат през ноември.

Министърът на финансите Стивън Манучин, който беше на посещение в Близкия Изток, заяви пред Ройтерс в сряда, че американските дискусии са били продуктивни и работата по финализирането на текста на сделката продължава. Китайското министерство на търговията също заяви в четвъртък, че преговорите напредват добре.

Според един източник, запознат с темата, Белият дом възнамерява да предложи някои локации в САЩ като алтернатива за срещата на върха на АТЕС. Аляска и Хавай могат да бъдат потенциални варианти, които биха били приемливи за Китай, посочва втори източник.

Китай, от своя страна, предлага Макао като възможно място, според един китайски източник.

Опциите

Белият дом за момента не коментира вариантите за алтернативни места за провеждане на срещата на върха, а изявлението на китайското министерство на търговията в четвъртък не засяга въпроса дали Тръмп и Си все пак ще се срещнат през следващия месец. Според търговските експерти организирането на друга среща на върха в кратък срок ще бъде трудно.

„Тези срещи на върха, особено такива, в които участват 21 ръководители, са мащабно начинание, а промяната в локацията и преместването за две седмици е почти невъзможно“, смята Матю Гудман, бивш служител на Съвета за национална сигурност и съветник в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

Белият дом „ясно сигнализира, че наистина иска срещата между Тръмп Си да се осъществи“, посочва Гудман. „Но изглежда по-вероятно вместо тях сделката да бъде подписана от техни търговски представители и по този начин да отложат срещата на държавните глави за по-късно“, добавя още експертът.

Въпреки че това е междинно споразумение, то няма да бъде прибързано, заяви от своя страна китайски служител с познания по въпроса.

Критична дата е 15 декември, когато влизат в сила новите американски мита върху китайски вносни стоки като лаптопи, играчки и електроника. САЩ и Китай имат интерес да постигнат сделка и да избегнат подобна ескалация.

Тръмп спря налагането на американските мита, които бяха планирани за 15 октомври по-рано този месец, след като приключи поредната фаза от търговските преговори във Вашингтон. Но Белият дом не е обявил никакви планове за отлагане или отмяна на мита за 15 декември.

„Аз лично смятам, че двете страни се надяват да постигнат„ споразумение за примирие “до края на годината. Той (Тръмп) се нуждае от него и ние също “, заяви пред Ройтерс Дзън Канрон, заместник-декан на Колежа за международни изследвания в Пекинския елитен университет „Ренмин“.

Няма планирана международна среща в близко бъдеще, на която Тръмп и Си да могат да се срещнат в кулоарите ѝ, тъй като президентът на САЩ няма да присъства на срещата на върха в Тайланд през следващата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
Mechkata
преди 4 години
Що не идете на луната? Ще затвърдите, че сте най-великите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още