IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ започват новата фискална година с една трета по-голям бюджетен дефицит

Пропастта в бюджета за октомври е най-голямата от 2015 г. насам

08:45 | 14.11.19 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Федералното правителство на САЩ, което приключи финансовата 2019 г. с най-големия дефицит за последните седем години, започва новата година с недостиг през октомври, който е с 33,8% по-голям, отколкото през 2018 г., съобщава БТА.

Финансовото министерство съобщи в сряда, че дефицитът за миналия месец е бил 134,5 млрд. долара. През октомври 2018 г. той е достигал 100,5 млрд. долара. Стойността е и значително над очакванията на анализаторите. Според прогнозите на икономисти, анкетирани от Bloomberg, недостигът трябваше да е около 130 млрд. долара.

Дефицитът за октомври е най-големият от 2015 г. насам.

Пропастта в бюджета през финансовата 2019 г., приключила на 30 септември, бе в размер на 984,4 млрд. долара. Това е с 30,26 на сто повече, отколкото през 2018 г.

Прогнозите на финансовото министерство са, че недостигът във федералния бюджет ще премине прага от 1 трлн. долара през настоящата и следващата фискална година. Това ще е 5% от цялото икономическо производство на страната, посочват от надпартийната Бюджетна служба към Конгреса.

Този нарастващ дефицит е в контраст с предизборните обещания на Доналд Тръмп от 2016 г., че дори с намаляването на данъците ще успее да елиминира бъдещи дефицити с намаляване на разходите и увеличаване на приходите от засилващата се икономика.

В изказване по-рано в сряда гуверньорът на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че „федералният бюджет е на неустойчив път“, което би могло да ограничи действията на законодателите при евентуална нужда от подкрепа за икономиката. Пред Комисията по икономически въпроси Пауъл посочи, че властите не може да пренебрегват дефицита, както и че е важно за икономиката да расте по-бързо от дълга.

От данните, публикувани в сряда, става ясно още, че приходите към бюджета са спаднали с 2,8% през октомври за сметка на разходите, които са нараснали със 7,6%. Също така цифрите показват, че митническите налози са подпомогнали общите приходи с 7,8 млрд. – осезаем ръст спрямо 5,6 млрд. долара преди година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
Боян
преди 4 години
Доста незадоволително, по-точно казано е няколко семейства от определена религия са си извоювали правото да печатат пари или да правят безброй трилиони долара до момента с което при сегашния неконтролируемо нарастващ дълг те реално притежават абсолютно всичко в държавата. Та много ми е интересно защо като дават статистика еди кой си бил най-богатия на в света с 150 милярда да кажем, ми това е смешно малко пари понеже съм сигурен, че счетоводно, акцонерите на ФЕД имат по поне няколко трилиона активи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
... какво значи САЩ да дължи на ФЕД.Нищо не значи! Нонсънс. САЩ са нещо като Робокоп - ФЕД е съхранен и пренесен от Европа еврейски банкерски мозък, присаден в специално създадена за тяло на този мозък могъща Държава. Един без друг са гюбре и скрап... Нито ФЕД може да спре да кредитира Държавата, нито тя може да върне кредитите - всичко е илюзия - измама за очите ... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
Бидонойл
преди 4 години
Това значи, че ФЕД финансира американското правителство. А защо го прави? Вероятно за отплата, че правителството зачита монопола на ФЕД върху най-главната световна валута. Това обяснение задоволява ли те?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
Mit1
преди 4 години
Приблизително половината от дълга на САЩ е към ФЕД и към местни застрахователни, пенсионни фондове и банки. Някой може ли да обясни тази част от парите, които САЩ дължат на ФЕД? Знам, че ФЕД е частна фирма и тя също отчита печалба, но все е добре малко повече разяснение какво значи САЩ да дължи на ФЕД.Останалата половина САЩ дължи на други държави - около 30% (Китай и Япония), около 20% на Европейски и някои малки държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
mick
преди 4 години
И няма пари за инфраструктура и пенсии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
mick
преди 4 години
А ние се пънем да имаме излишъци даже. И после защо заплатите са ниски...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още