IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията за кризата в Залива приземиха щатските инвеститори

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се дистанцира от заплахата си да атакува културни ценности на Иран

23:11 | 07.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: ETA</em></p>

Снимка: ETA

Заради непредсказуемостта на конфликта между САЩ и Иран инвеститорите на Wall Street не бяха склонни да инвестират. Индексът на сините чипове Dow Jones падна с 0,4 процента до 28 583,34 пункта във вторник. Широкият индекс S&P 500 се понижи с 9 пункта, или 0,3%, до 3 237 пункта. Технолгочният Nasdaq се сви с 3 пункта, или по-малко от 0,1 на сто, до 9 069 пункта.

Акциите на Boeing Inc. се изстреляха в средата на деня заради слух, че Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет може да придобие сериозен дял. Това помогна на индекса на сините чипове да се премести на зелена територия по-рано през деня. 

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп се дистанцира от заплахата си да атакува културни ценности на Иран. САЩ ще се придържат към приложимото законодателство в случай на отмъщение срещу Иран, заяви Тръмп в Белия дом във вторник по време на посещението на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. Ако атаките срещу културни обекти са забранени, той ще се придържа към тях. „Обичам да се подчинявам на законите", каза Тръмп. Критиците възприеха заплахата на Тръмп от уикенда за атаки срещу културно значими цели в Иран като призив за военни престъпления. 

Тръмп обаче заяви, че е несправедливо, че САЩ трябва да се придържат към международното право, докато Иран атакува американците безразборно. „Те могат да убият нашите граждани, могат да осакатяват нашите граждани, могат да взривят всичко, което имаме - и нищо не ги спира. А според различните закони ние трябва да сме много внимателни с тяхното културно наследство", каза Тръмп. „Но за мен е добре", каза президентът. В същото време той предупреди ръководството в Техеран: „Ако Иран направи нещо, което не трябва да прави, те ще изпитат последствията. И то много силно“. 

Държавният секретар Майк Помпео и ръководителят на Пентагона Майк Еспер по-рано заявиха, че САЩ ще се придържат към международното право. Тръмп заплаши, че ще атакува десетки ирански цели, включително културно значими места в събота. Заплахата предизвика възмущение в страната и в чужбина. С нея Тръмп отговори на заплахите за отмъщение от Техеран заради убийството на иранския генерал Касем Солеймани. при американска ракетна атака в Ирак. 

Дриден Пенс, главен инвестиционен директор в Pence Wealth Management, заяви, че пазарът не е много притеснен и от влиянието на конфликта върху предлагането на петрол, като се има предвид колко е нараснало производството на САЩ през последните години.

"Ние сме най-големият производител на петрол в света и сме способни да запълним липсата на Иран. Ако извадите Иран напълно от петролния пазар, това не е голяма работа", каза Пенс.

„Ето защо реакцията на пазара е толкова приглушена в сравнение с тази, която би била тя преди 10 години“, добави той.

Американските държавни облигации отчетоха спадове по почти всички падежи във вторник. Кризата между Съединените щати и Иран продължава да държи инвеститорите в напрежение, но не ескалира допълнително. Икономическите данни от САЩ обаче вдъхнаха надежди. Настроението в сектора на услугите беше по-силно от очакваното през декември. Индексът ISM сигнализира за стабилен растеж за най-големия сектор на американската икономика. Американската индустрия пък е получила по-малко поръчки през ноември, отколкото през предходния месец, но анализаторите очакваха спадът да бъде малко по-силно изразен.

Двугодишните облигации останаха на ниво 100 5/32 пункта. Те имат възвръщаемост от 1,544 процента. Петгодишните облигации паднаха с 2/32 пункта до 100 20/32 пункта. Те се отплащат с 1,617 процента. Определящите тенденциите десетгодишни облигации загубиха 4/32 пункта до 99 10/32 пункта. Те са с доходност от 1,825 процента. Дългосрочните облигации със срок тридесет години отчитат спад с 14/32 пункта до 101 15/32 пункта. Доходността им е 2,306 процента.

При валутната търговия доларовият индекс записа спад от 0,19 на сто до 96,65 пункта. Еврото се търгуваше с ръст в стойността спрямо щатската валута от 0,31% при 1,1194 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент достигна 70,74 долара за барел, докато тази на американския лек петрол West Texas Intermediate (WTI) записа ръст от 87 цента до 63,92 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още