IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северното сърце на шистовата индустрия може да изгуби важна петролна артерия

Сондажните компании, опериращи в басейна „Бакен“ могат да изгубят голяма част от своите клиенти, ако бъде затворена петролопроводът Dakota Access

10:45 | 14.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Едно нещо обаче е ясно – затварянето на петролопровода ще се отрази пагубно за „Бакен“ и сондажните компании, превърнали се в плодородна почва за развитие на шистови титани инвеститори като Харълд Хам от Continental Resources Inc. и Джим Волкър от Whiting Petroleum Corp. 

Dakota Access, който влиза в експлоатация през 2017 г., се разглежда като съоръжение от съществено значение за развитието на производството на петрол в Северна Дакота. Продукцията в района нараства до рекорден обем от 1,52 млн. барела на ден през ноември 2019 г., като след това се свива на фона на пандемията и предприетите срещу нея ограничителни мерки.

Щатът очаква петролният добив през май да падне под 1 млн. барела на ден за първи път от 2017 г.

Дори преди пандемията районът изпитва проблеми при привличането на инвестиции, тъй като повечето средства отиваха към Пермския басейн, довеждайки до фалита на Whiting Petroleum.

Производителите в „Бакен“ до момента са затворили в близо 7000 кладенци, тъй като пазарите на петрол все още не са се събудили от своеобразната хибернация, в която изпаднаха през последните месеци.

Затварянето на газопровода Dakota Access ще означава, че петролът, добит в района, няма да може да напусне щата в момент, когато пазарното пренасищане дава възможност на купувачите да избират от разнообразни източници.

Dakota Access се свързва с петролопровода ETCO на Energy Transfer и осигурява път до Залива на САЩ. Обикновено цената за пренос на един барел петрол през съоръжението варира от 5,50 долара до над 8 долара. Алтернативата на това е железопътният транспорт, който обаче е двойно по-скъп.

Бакен срещу Перм

Още преди нахлуването на пандемията в САЩ „Бакен“ вече губи битката с Пермския басейн, където условията понижават разходите за добив. Броят на сондажните инсталации, пробиващи петрола в „Бакен“, се срина с над 80% от началото на годината, според Baker Hughes Co.

Компанията Phillips 66, която притежава дял в петролопровода, заяви в понеделник, че е разочарована от решението на съда. „Отрицателните въздействия в резултат на съдебното решение върху пазарите, клиентите и работните места нагоре и надолу по веригата на енергийната стойност ще нанесат допълнителни щети на вече страдащата икономика и ще застрашат националната ни сигурност“, заяви говорителят на дружеството Денис Нъс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още