IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието на малкия бизнес в икономиката на САЩ се върна до предпандемични нива

Собствениците на малък частен бизнес възстановяват оптимизма си по-бързо от очакваното

17:00 | 13.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Собствениците на малък бизнес повишиха доверието си в американската икономика през септември, като то се върна на нивата отпреди пандемията, показва проучване на Националната федерация на независимия бизнес, съобщава Trading Economics.

Индексът за оптимизъм на малкия бизнес достигна 104 пункта през септември, което е ръст от 3,8 пункта в сравнение със 100,2 пункта през август и над историческата средна стойност за 46 години. Икономистите, анкетирани от The Wall Street Journal, очакваха по-ниско ниво от 101,3 пункта.

Данните на Федерацията са своеобразна моментна снимка за състоянието на малкия бизнес в САЩ, който съставлява почти половината от работните места в частния сектор. 

Индикаторът, който през април спадна до седемгодишно дъно, когато пандемията удари икономиката, успя да се възстанови до предпандемичното ниво от февруари от 104,5 пункта. 

индекс индекс

През септември девет от десетте компонента на индекса се подобриха, докато само един се понижи.

Собствениците, които очакват подобряване на бизнес условия през следващите шест месеца, се увеличиха с 8 пункта до 32%.

Плановете за създаване на работни места се увеличиха с два пункта до 23%, а разкритите работни места също нараснаха с три пункта до 36%. Общо 22 млн. работни места бяха загубени през периода март-април, като половината бяха възстановени, но темпът на подобрение изглежда се забавя.

Плановете за капиталови разходи са се увеличили с два пункта до 28%, докато процентът на собствениците, които смятат, че е подходящ момент за разширяване, се е увеличил с един пункт до 13%.

От анкетираните собственици 21% са избрали качеството на труда като свой основен бизнес проблем, последван от данъците и правителственото регулиране, съответно с 16% и 13%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още