IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън печели президентските избори с 306 гласа в Избирателната колегия

Новоизбраният президент призова нацията да „обърне страницата“ на „безпрецедентното посегателство над нашата демокрация“

08:24 | 15.12.20 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Джо Байдън официално печели президентския пост в САЩ, след като Избирателната колегия потвърди победата му в понеделник, слагайки край на бурен период, предизвикан от отказа на Доналд Тръмп да признае, че е загубил с помощта на републиканците, готови да подкрепят неговите необосновани претенции.

Някои републиканци от Сената, които отказаха да признаят непреодолимата победа на Байдън, бързо започнаха да признават, че Тръмп е загубил и Байдън ще бъде назначен за 46-и президент на 20 януари, съобщи Bloomberg.

С гласовете на Хавай, последния щат, обявил резултата от гласуването, Байдън получава 306 гласа, а президентът Доналд Тръмп - 232. За победа са необходими 270 гласа.

Гласуването в Избирателната колегия обикновено е формална процедурна стъпка в президентските избори в САЩ, но тази година нейното значение изпъкна, тъй като Тръмп отказа да признае загубата си. Той и съюзниците му заведоха около 50 дела, повечето от които бяха отхвърлени от съдиите, в това число и два пъти във Върховния съд на САЩ.

Гласовете на Избирателната колегия ще бъдат изпратени във Вашингтон и преброени на съвместно заседание на двете камари на Конгреса на 6 януари. 

В стремежа си да сложи край на необичайно дълги и оспорвани избори, Байдън призова нацията да „обърне страницата“ на това, което той определи като „безпрецедентно посегателство над нашата демокрация“.

Той методично описа правните предизвикателства, които Тръмп и неговите съюзници поставиха, и ги нарече опити „да предаде президентството на кандидат, загубил Изборната колегия, загубил народния вот и загубил всеки щат, чиито гласове се опитват да обърнат . Това положение е толкова екстремно, че никога досега не сме го виждали. Позиция, която отказа да уважи волята на хората, отказа да уважи върховенството на закона и отказа да уважи нашата конституция". 

Байдън се обърна към нацията, след като електорите на Хаваи гласуваха окончателните в понеделник вечерта, казвайки, че на Тръмп е предоставена всяка възможност да оспори резултатите от изборите и че американците трябва да се обединят сега, след като процесът приключи.

„Пламъкът на демокрацията беше запален в тази нация отдавна. И сега знаем, че нищо - дори пандемия или злоупотреба с власт - не може да потуши този пламък“, каза Байдън. „И сега е време да обърнем страницата, както сме правили през цялата си история. Да се обединят. Да се изцерим“.

Байдън каза, че ще бъде президент на всички американци, дори на тези, които не са съгласни с него. Той призова хората да се съсредоточат върху борбата с пандемията на коронавируса и нейните икономически последици.

След изборите на 3 ноември Тръмп поддържа непрекъснато необосновани твърдения, че той е легитимният победител и че Байдън е напред само заради широко разпространените измами и „фалшификации“. Многобройни дела, заведени от кампанията му, са отхвърлени от съдилищата или са в задънена улица.

Байдън спечели 7 милиона гласа повече от Тръмп и обърна резултатите в пет щата, включително Джорджия, която някога се смяташе за републиканска крепост. Джорджия е и мястото, където двете места в Сената на САЩ ще бъдат прегласувани на балотаж на 5 януари, резултатът от който ще определи контрола върху камарата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

11
rate up comment 5 rate down comment 5
Императорът
преди 3 години
Демокрацията в "западът" беше ДО ТУК - разберете го. След като демокрацията бе смъртно ранена при изборите във Франция, където макарон бе турен президент след пряка заповед към държавните служители да гласуват за него - от отиващият си оланд, сега демокрацията бе ритуално доубита. Доказателствата за масираните измами бяха толкова много, че само слепец не би ги видял. Неслучайно 20 американски щата се обединиха, подавайки искове във Върховния съд - нещо, безпрецедентно в историята на САЩ. Милиони честни американци проумяха, че техният глас, народната воля, нямат абсолютно никакво значение, пред машинациите на Дълбоката държава. Щатите са разделени както никога досега и от най-малката искра ще пламне страшен пожар, защото американският народ няма да се примири с тоя грабеж. Срам и позор за Върховния съд, който дори без да разгледа фактите, отхвърли исковете, подигравайки се с 20 суверенни щата и 75 милиона американски граждани. Америка ще катастрофира под управлението на един жалък грохнал старичок, дето вече не знае на кой свят се намира. :((((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 5
Императорът
преди 3 години
"Байдън призова нацията да обърне страницата на това, което той определи като безпрецедентно посегателство над нашата демокрация."Наглостта на тоя мерзавец е просто чудовищна. Бог да пази Америка,защото явно институциите и я предадоха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 3 години
тая е стара... поне месец преди изборите го лансираха по социалните мрежи и други кафеви сайтове, това, идващите измами и как Тексас ще се отцепи и гражданска война! Абе Дедо Дончо го е измислил предварително, той си знаеше че тия 4 години бяха джакпот за него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 3 години
хахаха, Ти самия предлагаш и жалееш за порядки от преди 100 години ... после аз съм живял в нереалноста :) Плюс това че при вас още си ги има лошите империалисти и чужди агенти ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 7
dr.5rov
преди 3 години
Не бягай от реалноста. Научи се да живееш в нея. Едно време имаше "врагове на народа" и "лоши империалисти", сега вече са "лошите руснаци" и още няколко подобни "лоши" . Жалко, няма нищо ново под слънцето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
Знаех си, че когато новият президент вече официално е избран, тръмповите фенове ще започнете да измисляте нови абсурдни конспирации. Само не предполагах, че ще са толкова глупави. Байдън и Харис са умерени политици и нямат нищо общо с лявото крило на демократите, а също и Обама няма никаква власт да им нарежда кога да се оттеглят. Това да не ти е Кремъл. САЩ никога не са имали президент-социалист, а дори и да имат, "революцията" му просто няма да мине през Сената и Конгреса. Също както не минаха и опитите на Тръмп да направи САЩ тоталитарна държава. Това, че Байдън бил престъпник са поредните недоказани твърдения и тъй като източникът им е патологичен лъжец, изобщо няма да ги коментирам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 3 години
вероятно сте го чели в една опорка... кво толкова чудно има, руски кратуни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
dr.5rov
преди 3 години
По повод на това, което казваш "Байдън каза, че се е разбрал с Обама, ако се появат проблеми, ще се оттегли, за да може Камала да заеме позицията", се сещам за мой коментар след съобщението в Инвестор за избирането на Камала за вицепрезидент. Беше нещо от рода: Вгледайте се в тази жена. Вероятно тя ще е новия президент на САЩ след време ако спечели Байдън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
dr.5rov
преди 3 години
Нима някой си е мислил, че американската институционална система ще допусне някой да докаже фалшификация на избори? Има още едно препятствие за Байдън - одобрението на конгреса, но и то ще бъде преодоляно. Обратното би било сътресение от колосални мащаби и никой там няма да го допусне. В САЩ има няколко случая когато се предполага, че е имало фалшфикация. Последният е за Кенеди. За него се говори, че мафията му е дала едно рамо. Разбира се, както може да се очаква няма нищо доказано. Има само твърдения.А що се отнася до бъдещия президент, както очаквах в устата му са приказките за обединение, загърбване на миналото и т.н. и т.н. Да видим колко ще изкара - година две или повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
Valentin13
преди 3 години
въпреки 4 годишните опити да намерят някакво престъпление на Тръмп, нищо не успяха. всички, които смятат че има нещо за него са зомбита на мейнстрийм медия и фейсбуците и другите милиардерни олигалси. да, Щатите имат айти олигарси, които владеят не само парите на хората но и умовете.рестъпник овсеки разумен човек знае, че Байдън е престъпник на международно ниво. всеки знае, но си мълчи защото е удобен.който се пита, защото демократите все пак го пробутаха, ето отговора - снощи гледах негово интервю по сиенен. Байдън каза, че се е разбрал с Обама, ако се появат проблеми, ще се оттегли, за да може Камала да заеме позицията.Камала е ултра лява и подхожда на новата социалистическа революция в Щатите.предстоят странни и непознати събития досега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още