IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малко инфлация в САЩ няма да е притеснителна

Много по-голяма тревога за Фед е човешката нищета, предизвикана от стагнацията на трудовия пазар

17:17 | 18.03.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Една от причините очевидно е планината от излишни банкови резерви, който Фед създаде чрез „количественото облекчаване“ в битките си срещу голямата финансова криза и пандемичната рецесия. Тази планина сега възлиза на 3,5 трилиона долара и ако банките използват значителна част от нея, за да създадат пари и кредити, може да настъпят инфлационни последици.

Ако Фед заспи на волана, това може да се случи. Но не се притеснявам. Ние им плащаме, за да ни предпазват от инфлацията - и те го правят. Ако възникне необходимост, Фед знае как да свие планината от банкови резерви, като продава активи, вместо да ги купува.

Друго събитие, което поднови инфлационните страхове, е огромният обем на пандемична помощ, фискален стимул, ако щете, който Конгресът прие, а президентът подписа наскоро. Той е твърде голям, казват критиците, и може да ни отведе в зоната на инфлационната опасност.

Още веднъж, това не е невъзможно. Но ако сте сред притесняващите си, ето две причини, поради които не трябва да го правите:

Първо, при заетост все още с около 9,5 милиона работни места под нивото от февруари 2020 г., трудовият пазар в САЩ е много хлабав, което осигурява застраховка срещу инфлация. Със сигурност има огромна несигурност за това докога ще продължи тази стагнация. От друга страна, няма съмнение, че голямата безработица причинява много човешка нищета. Най-добре е бързо да се върнем към пълната заетост.

Второ, последните примери на много ниска безработица не означаваха по-висока инфлация на хоризонта. Нека си спомним, че преди да настъпи пандемията, безработицата се колебаеше около 3,5% в рамките на шест месеца, като не надхвърли 4% в продължение на почти две години. През цялото това време инфлацията леко се понижаваше, а не повишаваше. Предишният път със свръхниска безработица бе през 2000 г., когато равнището й спадна до около 4% за около година. Този епизод също не беше последван от по-висока инфлация. Животът при или под 4% безработица изглежда не само приятен, но и безопасен.

Така че нека не се присъединяваме към облигационните „мечки”. Да, инфлацията вероятно ще се повиши малко, както и би трябвало. Но няма вероятност скоро да видим ниво на инфлация, което разумният човек да нарече „високо“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
0pk
преди 3 години
Заглавието ми се стори в стил: "Няма страшно, от един път наркоман не се става." :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Малко инфлация в САЩ няма да е притеснителна Е, то и интервютата на Бидон-я са DEEP FAKE,но и то не е притеснително.Че няма пилот в самолета:https://youtu.be/zhCTYUJGkho
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още