IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активистките акционери завземат трето място в борда на Exxon

Фондът Engine No.1 наложи нов представител в Надзорния съвет, принуждавайки концерна да стане по-екологично насочен

10:48 | 03.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Миналата седмица активистите инвеститори вече получиха две места в борда на директорите на американската петролна компания Exxon. Сега хеджфондът Engine No. 1  очевидно може да претендира за победа и още едно място, показва предварителният резултат от преброяването след драматично гласуване на общото събрание миналата седмица.

Това оказва натиск върху Exxon и изпълнителния директор Дарън Уудс да преосмислят своя бизнес модел. Engine No. 1 призовава за устойчива промяна на групата в посока към алтернативните енергии. Кандидатите на фонда имат богат опит с възобновяемите енергийни източници, а това е сериозен удар за главния изпълнителен директор Дарън Уудс, пише The Wall Street Journal.

Досега Exxon категорично отказваше да инвестира във вятърна и соларна енергия. От друга страна, ръководството подчерта миналата седмица, че ще инвестира 3 милиарда долара за улавяне на въглерод - технология, която трябва да улавя CO2 и по този начин да го направи безвреден. Очевидно обаче това не е достатъчно за активистите инвеститори.

Хедж фондът, основан само преди шест месеца, стъжнява живота на мениджмънта от месеци. Зад фонда не стоят екоактивисти, а по-скоро опитни финансови професионалисти: технологичният инвеститор Крис Джеймс и Чарлз Пенър, който в началото на 2018 г. се съюзи с инвестиционния фонд Jana Partners в битка срещу Apple, тъй като неговите iPhone са били твърде пристрастяващи.

Engine No. 1 си  постави за цел устойчивото инвестиране и изисква Exxon да разчита повече на възобновяемите енергийни източници, за да бъде печеливш в дългосрочен план. В крайна сметка петролната компания нито набра точки в алтернативните енергии, нито постигна особено добри финансови резултати с изкопаемите горива. Въпреки скорошното възстановяване цената на акциите ѝ е доста под стойността си от преди осем години, когато Exxon Mobil беше най-ценната компания в индекса Dow Jones.

С инвестиция от само 50 милиона долара или 0,02 процента от акциите Engine No. 1  не е сред основните акционери в Exxon, но си спечели мощни съюзници сред пенсионните фондове. Наред с други, калифорнийските публични пенсионни фондове Calpers и CalSTRS и Общият пенсионен фонд на щата Ню Йорк подкрепиха каузата на Engine No. 1.

„Този исторически вот представлява повратната точка за компаниите, които не са подготвени за енергийния преход“, казва CalSTRS, която управлява пенсионния фонд на учителите в Калифорния. „И макар че изборите на Exxon Mobil за членове на борда на директорите са първите от американска корпорация, които се съсредоточават върху глобалния енергиен преход, те няма да бъдат последните“.

През миналата седмица ръководството на Exxon дори временно прекрати годишното общо събрание, за да даде на акционерите повече време да гласуват. Те призоваха инвеститорите да гласуват срещу исканията на Engine No.1. Очевидно не с голям успех. Е сега трима от четиримата кандидати на фонда ще влязат в надзорния съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още