IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще слезе ли Swift от трона?

Критичният платежен елемент на световната финансова архитектура е готов за разрушаване

12:09 | 08.08.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Някои от собствените членове на Swift също я предизвикват. JPMorgan, например, разработва особено смела блокчейн система, наречена Onyx, с нейната система за съобщения Liink. Тя вече движи „милиарди всеки ден“, според представители.

Междувременно руското и китайското правителства се говори, че създават конкурентни платформи, тъй като страни, подложени на американски санкции, като Иран, понякога са изключвани от мрежата. (Готфрид Лайбрандт, бивш ръководител на Swift и съавтор на „Изплащането”, наскоро обясни пред форум на FT, че макар платежната система да е технически независима, Вашингтон има правомощия да санкционира, тъй като половината от паричните потоци на Swift са в долари.)

Дали тези предизвикателства ще свалят Swift от трона? Определено не в краткосрочен план. Дори Русия и Китай да изградят конкурентни системи, едва ли други биха избрали да разчитат на тях в свят, в който огромната част от световната търговия в момента се фактурира в долари. И докато финтех стартъпите извършват трансгранични плащания на дребно - и се стремят да доминират в определени ниши - все още никой от тях няма мащаб.

Нещо повече, ключовото нещо, което трябва да се разбере за платформи като амбициозната система Onyx/Liink на JPMorgan, е, че те са „затворени“, за разлика от отворената система на Swift. По този начин съперниците имат стимул да си сътрудничат със Swift за насърчаване на оперативната съвместимост. Финтех е свят на приятели-врагове.

Но дори ако краткосрочните предизвикателства могат да бъдат предотвратени, дългосрочният период е несигурен. Много малко вероятно е Министерството на финансите на САЩ да остави Swift да отмре, предвид геополитическото й значение. По този начин Вашингтон и Уолстрийт имат съвместен стимул да помогнат на платежната система да се справи с конкуренцията, като следва иновациите на другите.

И Swift се опитва да направи точно това. Преди четири години тя представи един голям ъпгрейд: нова „глобална иновация на плащанията“ за подобряване на процесите. Тя, в партньорство с банките, трябва да предостави повече цифрови възможности през ноември 2022 г.

15-месечен план обаче изглежда болезнено бавен за всеки в Силициевата долина - или в Пекин, който надпредва със своята дигитална валута. Амбициите на Swift също така изглеждат скромни в сравнение с перспективите пред блокчейн.

Така че въпросите, които се разискват в Брюксел, не са само от техническо и геополитическо значение (Трябва ли трансграничните плащания да се извършват чрез съобщения? Трябва ли Америка да използва доларовите потоци като оръжие?), но и от решаващо търговско. Може ли сегашният монопол да „краде” технологии от конкурентите си.

Фактът, че отговорите са несигурни, е обезкуражаващ. И по-важен от шумотевицата около криптовалутите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Up sofix up2000
преди 2 години
независимо , че е в Швейцария е американско колониално финансово оръжие! Трябва да сме независими от тия дето си счупиха краката да бягат от Афганистан. ся ще нападнат някоя изостанла страна защото дяволски имат нужда от военна победа, за да не спрат европейците наливането на паричките ни в НАТО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Пешеее, Пеше! Ако не бяха криминалните пари, биткойна щяха да го изхвърлят на бунището на историята, още след като се е пръкнал на бял свят.Мноооо напредничаво нещо.... dark net forever!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
korn
преди 2 години
В Инвестора много често се публикуват подобни статии-края на САЩ и долара като глобален лидер. Не съм голям фен на САЩ но няма нужда от мрънкане а от действие. Например китайците, въпреки Суифт, долара, Сорос, Гейц и Мечето Ръкспин се превръщат във водеща икономика и никви санкции не могат да ги смачкат. Така например на времето САЩ са се опълчили на Британската Империя и паунда като основна световна валута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
dr.5rov
преди 2 години
Поздравления за избора да се публикува такава статия в Инвестор. Такива статии обикновенно се публикуват в алтернативните медии. В нея са казани много важни неща къде направо, къде между редовете.И най-важното - доста обективно е описана ситуацията (поне според мене разбира се).Ако все пак се случи така, че Swift системата загуби своето доминиращо положение, това ще е добър урок за всеки, който иска да използва доминацията си в дадена област за да притиска и мачка своите противници в днешния глобализиран свят. Да може, но за кратко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още