IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow се изкачва до нов рекорд след данните за по-умерено ускоряване на инфлацията

Инвеститорите се концентрираха върху основния темп на инфлацията в САЩ

18:39 | 11.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Акциите на Wall Street поеха нагоре, след като инфлацията се ускори, но с по-умерен темп от очакванията на инвеститорите, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones нараства с близо 200 пункта, или с около 0,6%, достигайки нов рекорд за деня. По-широкият S&P 500 се повишава с 0,15%, а Nasdaq Composite се търгува с понижение от 0,3%.

Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа остана почти без промяна след данните за потребителските цени в САЩ на ниво около 1,344%.

Юлският индекс на потребителските цени, публикуван в сряда, показва, че цените са скочили с 5,4% спрямо миналата година в сравнение с очакванията за ръст от 5,3%. Правителството заяви, че на месечна база индексът на потребителските цени се е увеличил с 0,5% през юли.

Но инвеститорите се концентрираха върху основния темп на инфлация, който изключва цените на енергията и храните. Той се повиши с 0,3% миналия месец, под очакваното увеличение от 0,4%. Основните цени все пак са с 4,3% по-високи в сравнение с година по-рано.

„Окуражаващо е да видим, че темпото се забавя малко в подкрепа на идеята, че последните повишения на цените са преходни и са свързани отново с отварянето на икономиката“, коментира Майк Лоуенгарт, управляващ директор за инвестиционни стратегии в E*TRADE Financial.

Цените на употребяваните автомобили, които инвеститорите наблюдават като един от признаците на неконтролирана инфлация, се повишиха само с 0,2% през юли, след като скочиха с над 10% през предходния месец.

„Данните би трябвало да помогнат за облекчаване на опасенията на инвеститорите, че Фед неглижира твърде много инфлационния натиск“, каза Сиема Шах, главен стратег в Principal Global Investors. Според експерта публикуваните цифри условно предполагат, че инфлацията може да е достигнала своя връх.

Цените на петрола спаднаха в сряда, след като Белият дом призова ОПЕК и нейните съюзници да увеличат производството на петрол, за да подкрепят глобалното възстановяване от пандемията. Фючърсите върху американския лек суров петрол поевтиняха с повече от 1% до около 67,44 долара за барел. Европейският бенчмарк Брент също се понижи с повече от 1% до около 69,85 долара за барел.

Акциите на Wendy's поскъпнаха с 2%, след като компанията отчете по-добри от очакваните резултати ореди началото на сесията.

До петък 87% от компаниите от S&P 500, които отчитат тримесечни резултати, надминават прогнозите за печалбата. Същият процент компании надвишават прогнозите за приходите през този период.

Във вторник Dow и S&P 500 затвориха на рекордно високи нива, след като Сенатът прие инфраструктурният законопроект за 1 трилион долара. Законодателството предвижда 550 милиарда долара нови разходи за различни области, включително транспорт и електрическата мрежа. Nasdaq Composite се понижи с 0,49% във вторник, като регистрира втората си отрицателна сесия през последните три дни.

*Информацията е актуална към 17:50 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още