IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите в САЩ започнаха сесията плахо след порция икономически данни*

Dow се понижава с 0,27%, след като достигна по-рано при старта на търговията исторически връх

17:52 | 12.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Акциите в САЩ започнаха търговския ден без съществени движения, но индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average успя да отбележи нов рекорд за деня, тъй като инвеститорите анализираха дългоочакваните показатели за инфлацията и данните за заявленията за помощи при безработица, съобщава CNBC.

Dow се понижава с 0,27%, след като достигна по-рано при откриването на сесията исторически връх. S&P 500 също е на червена територия, като се понижава с 0,15%, а Nasdaq Composite изтрива 0,2%.

Сред секторите здравеопазването и финансите поведоха по ръстове с 0,2% всеки, докато технологичните и потребителските акции изостават. Goldman Sachs е най-добре представящата се акция в състава на Dow.

Министерството на труда на САЩ съобщи, че подадените за първи път заявления по редовните държавни програми възлизат на 375 хиляди през периода, завършил на 7 август, което е в съответствие с оценките от проучване на икономисти на Bloomberg. Стойността е с 12 хиляди по-малка от предходната седмица.

Цените, които американските производители и други фирми плащат за труд, суровини и други стоки, отново се повишиха през юли. Правителството заяви, че индексът на производствените цени, с изключение на колебливите храни, търговските услуги и енергийните компоненти, се е повишил с 0,9% миналия месец спрямо прогнозата за ръст от 0,5%.

Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа се повиши до 1,37% след икономическите данни.

Акциите на Goldman поскъпнаха с 0,8%, на Bank of America - с 0,5%, а на JPMorgan - с 0,3%.

Данните за инфлацията в производствения сектор дойде ден, след като Министерството на труда заяви, че потребителските цени са се повишили с 5,4% в сравнение с година по-рано, през юли, и с 0,5% спрямо предходния месец. Базовата инфлация обаче се повиши само с 0,3% през юли, под прогнозата за увеличение от 0,4%.

Компанията от състава на Dow Disney ще отчете приходите си след края на сесията. Акциите леко поевтиняват през 2021 г. Книжата на Micron понижиха цената си с 5%, след като Morgan Stanley прогнозира забавяне на пазара на чипове и понижи рейтинга на дружеството.

На петролния пазар фючърсите върху американския лек суров петрол остават без промяна в цената на ниво от 69,23 долара за барел, докато тези върху сорта Брент поскъпват леко до 71,47 долара за барел.

*Информацията е актуална към 17:15 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още