IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джо Байдън: Кой, за Бога, смята Путин, че му дава право да прави тези ходове?

Това е началото на руска инвазия в Украйна, нямаме намерения да се бием с Русия, смята американският президент

21:53 | 22.02.22 г. 17
<p>
	<em>Снимка: Samuel Corum/Bloomberg</em></p>

Снимка: Samuel Corum/Bloomberg

САЩ също отвърнаха на последните ходове на руския президент Владимир Путин в Украйна. На своя пресконференция американският държавен глава Джо Байдън обвини Русия в нарушаване на международното право. „Кой, за Бога, смята Путин, че му дава право да обявява нови т. нар. „страни“ в територия, която принадлежи на неговите съседи?“, заяви Байдън пред медии.

В понеделник руският президент Путин призна независимостта на самообявилите се "народни републики" в Донецк и Луганск. Освен това държавният глава изпрати войски в двата района.

Байдън определи това като нарушение на международното право. „Според мен той създава обосновка за завземането на още територия насила и ако чуем речта му от миналата вечер, той създава обосновка да направи много повече. Това е началото на руска инвазия в Украйна, както той индикира и за която потърси разрешение от парламента си“, каза Байдън.

На своята пресконференция Байдън обяви какви ще са санкциите на САЩ срещу Русия. Страната ще наложи ограничения върху руската банка ВТБ и нейно подразделение.

Ограниченията ще забранят на американските финансови институции да обработват трансакции от ВТБ. Това ще прекъсне трансакциите, обвързани с щатски долари. Байдън обяви също, че Вашингтон ще ограничи и търговията с държавния дълг на Москва. „Това означава, че сме отрязали достъпа на руското правителство до западно финансиране“, каза Байдън.

Санкциите, които трябва да забранят на американските банки да търгуват с руски държавни облигации в бъдеще, ще прекъснат достъпа на Москва до западните капиталови пазари, подчерта Байдън. Миналата година правителството на САЩ вече забрани на американските финансови институции да търгуват с държавни облигации на първичния пазар, но не и на важния вторичен пазар.

Байдън бе категоричен, че ако Русия продължи с действията си, САЩ „ще ескалира санкциите“.

Президентът посочи също, че Вашингтон работи с Германия, за да подсигури, че дейността по „Северен поток“ 2 няма да продължи.

„САЩ ще продължат да осигуряват отбранителна помощ на Украйна“, посочи американският държавен глава, като допълни, че вече е разрешил разполагането на американски войски и екипировка, за да се засилят Балтийските страни – Естония, Латвия и Литва. „Нека съм ясен – това са изцяло ходове на защита, нямаме намерения да се бием с Русия“, каза Байдън, но посочи, че САЩ и съюзниците й, че защитават "всеки инч" от територията на НАТО.

По-рано във вторник британският премиер Борис Джонсън заяви, че страната ще наложи санкции на пет руски банки и на трима богаташи. Външните министри на Европейски съюз (ЕС) също се споразумяха да наложат санкции срещу Москва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Това е изчезваща професия у колективния Запад - няма как.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 8
Императорът
преди 2 години
Я, Инвесторът си имал нова копи-пейст журналистка - момиченце на име Симонка. Добре дошла в отбора, Симонче и да не ти пука, утешавай се, че срамна работа няма, особено в началото на трудовата кариера. Все ще си намериш нещо по-достойно някой ден, надявам се. Не се отказвай да се развиваш, защото твоята "работа" тук скоро ще бъде напълно автоматизирана и ще я вършат ботове. Пожелавам ти да станеш истинска журналистка някой ден :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 6
abdul
преди 2 години
разбрахте ли сега, байдън пази само инчовете!! някой да му каже, че в източна европа сме на сантиметри, докато не е станало късно! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 7
Императорът
преди 2 години
Въпросът е: за кой се мислиш ТИ, kpе-тен или вече си забравил и това? Аз ще ти напомня - ти си индивидът, който цял живот е бил мижитурка, второкласна политическа мишkа и вечно втора цигулка и като мишчичка гризана - но голяма и лакома обаче, крадеше отвсякъде, ограби и украйна, която "защитаваш". В продължение на 8 години ти беше нигъp на нигъpa. Вмъкна се в Белият дом като крадец, какъвто си бил винаги. Собственият ти народ не те иска, а ти си готов да хвърлиш света във война, за да избиеш жалките си комплекси. Сега спомни ли си, деде напиkaно? А коментираш Путин - ПУТИН, който изправи държавата си на крака и я превърна в световна сила - и който ако се изправи срещу теб на честни избори в СОБСТВЕНАТА ти държава, ще те попилее като Стив Сийгъл - безкрак инвaлид !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 2
terziеv
преди 2 години
Заглавието "Кой, за Бога, смята Путин, че му дава право да прави тези ходове?" е култово. Предполагам, че ще го променят поне два три пъти още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 4
pioner
преди 2 години
Косово???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 7
дядя Вова
преди 2 години
Бай Дън. Хапчетата. Редовно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още