IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западът няма добри варианти за Украйна

Но той трябва да засили санкциите, въпреки че те могат да съсипят руската икономика, без да променят режима или политиката на страната

18:01 | 10.03.22 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Злото съществува. То седи в Кремъл, обзето от негодувание и жажда за власт. То марширува в страна, чието престъпление е мечтата за свобода и демокрация. Как може да бъде победено такова зло? Могат ли икономическите санкции, съчетани със съпротивата на украинския народ, да принудят Владимир Путин да отстъпи? Или дори да доведат до неговото сваляне? Като алтернатива, може ли той да предприеме ескалация чрез използване на ядрени оръжия, пита се Мартин Уулф на страниците на Financial Times. 

Без съмнение, санкциите, които използва Западът, са мощни. Путин дори ги приравни на „акт на война“. Русия до голяма степен беше изключена от световната финансова система и повече от половината от нейните чуждестранни резерви бяха направени безполезни. Западните фирми се страхуват да продължат да си взаимодействат с Русия поради благоразумни и репутационни причини. Нийл Шиъринг, главен икономист на Capital Economics, прогнозира спад на руския брутен вътрешен продукт от върха до дъното в размер на 8%, последван от дълъг период на стагнация. Вдигането на основната лихва на Руската централната банка до 20 процента (от 9,5% - бел. прев.) само по себе си ще струва скъпо. Шиъринг може дори да се окаже оптимист.

Ограниченията върху износа на енергийните източници са очевидната следваща стъпка (вече предприета от САЩ и частично от Великобритания – бел. прев.), както твърди администрацията на Байдън на фона на германската опозиция. Най-малкото е неприемливо високите цени на енергоизточниците, причинени от престъпленията на Путин, да финансират режима му. Украинският икономист Олег Устенко твърдо се застъпи за такъв бойкот. Рикардо Хаусман от Харвард предлага елегантна алтернатива: данък от 90 процента върху руския износ на петрол и газ. Тъй като еластичността на предлагането е ниска, твърди той, разходите ще паднат върху руските производители, а не върху западните потребители.

Относно осъществимостта Хаусман твърди, че през 2019 г. 55% от руския износ на минерални горива са отишли за ЕС, докато други 13% - ​​за Япония, Южна Корея, Сингапур и Турция. Ако всички тези страни се съгласят да облагат петрола си с данъци, Русия може да се опита да го продаде другаде, най-вече на Китай. Но какви количества би поел Китай, като се имат предвид логистичните предизвикателства и риска от някакъв вид западни ответни мерки?

Голям въпрос е колко добре светът би могъл да се справи с енергийната корекция. Анализ на Bruegel заключава, че „би трябвало да е възможно да се замени руският газ през следващата зима без икономическата дейност да бъде опустошена, хората да замръзват или да бъде нарушено електроснабдяването“, въпреки че това ще изисква решителни усилия. С данъците върху вноса на Хаусман цените на петрола и газа в останалата част на света дори трябва да паднат.

Последна актуализация: 04:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 2 години
Втори Афганистан?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 0
Minka
преди 2 години
Много пропаганда, много нещо. Аман!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 3
Biso
преди 2 години
Да, само дето забравяш коя армия спира Хитлер пред Сталинград с цената на 1М жертви, ранени, пленени и с това обръщат хода на втората световна война. И кое знаме се развява над Райхстага преди Германия да подпише пълна капитулация през 1945 г. Но тези неща не е политически коректно да се говорят тези дни. Днес е политически коректно както се изказва Стоенчо: руския ген е най-га..... на света и требе да се ....... Това да ви напомня на: всички е...и на сапин? Гледайте цялостната картина: война, ръст на цените на енергоносители и хранителни продукти, обедняване на населението повсеместно, без частна собственост - да си спомняте кой беше написал подобен план?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 6
Solar Power
преди 2 години
Чакаме сега и Путин да се наиграе. Той всъщност какво прави в Украйна ? На всичкото отгоре и да им казва да напуснат ?!?!? Ами те хората са си в тях :) И у дома да дойде Путин и да ми каже да си ходя някъде другаде ще го посрещна с дулото ! Ако някой трябва да си ходи то това е мистър гном. Да си прибира скапаната войска на север и да си кротува. Да си продава газ/петрол да си работи с 25 барона милиардери и да не се занимава с глупости защото това ще доведе Русия до фалит. Точно както през 1989-та.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
с тролеве , дето сами си слагат лайка , преди да са завършили поста си ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Европа си е такава от много много отдавна. Не случайно стояха и гледаха Хитлер да се наиграе 3-4 години докато не им дойде на помощ САЩ. Между другото ако не бяха 2 пъти САЩ да помагат тук щеше още да е ад ... Просто са си пасивни ЕС... Явно трябва да умрат няколко милиона украинци за да се сетят ,че пу тлер е същия дребен бандит като Хитлер ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
продажна и нискокачествена медийка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 6
0pk
преди 2 години
Повърнах още на третото изречение. :D Ето ви една визулана лекция, на вашето ниво както се казва: https://***.youtube.com/watch?v=NZ08H1UgvmM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
khao
преди 2 години
не бе човек.. просто се набиваш на очи с тия абсурдни про-руски сравнения и прави лошо впечатление! На въпроса ти, не... имам 3 :):) от последната руска свинщина наречене чернобил, може да ти дам едно на заем! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
khao
преди 2 години
все едно да си купиш мъжки боксерки, за да ти пораснат топки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още