IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът с управление на благосъстоянието подкрепи печалбата на Goldman Sachs

Приходите от инвестиционно банкиране обаче са намалели с 36% на годишна база до 2,41 млрд. долара

15:42 | 14.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската банка Goldman Sachs Group отчете 43% спад на печалбата на годишна база през тримесечието, но все пак задмина очакванията на Wall Street, след като силното представяне на бизнеса за управление на благосъстоянието и по-ниските разходи са омекотили удара от по-слабата активност на капиталовите пазари, съобщава Ройтерс.

Банката предприема мерки под управлението на главния изпълнителен директор Дейвид Соломон да диверсифицира източниците си на приходи и да печели повече от предсказуеми източници като потребителско банкиране, управление на благосъстоянието и активите.

Бизнесът с потребителско банкиране и управление на благосъстоянието бележи скок от 21% на нетните приходи на годишна база до 2,10 млрд. долара, подкрепени от по-високите такси за управление и баланси по кредитните карти, казва Goldman.

Приходите от инвестиционно банкиране обаче са намалели с 36% на годишна база до 2,41 млрд. долара, тъй като таксите от консултиране при листвания на акции на фондовия пазар и отписване на дълг са намалели на фона на засиленото напрежение между Русия и Украйна.

„Това бе турбулентно тримесечие, доминирано от опустошителната инвазия в Украйна“, казва главният изпълнителен директор Дейвид Соломон в изявление.

„Бързо развиващата се пазарна среда имаше значителен ефект върху активността на клиентите, тъй като посредничеството при риск излезе на преден пазар, а емитирането на акции почти спря“, допълва той.

Приходите на Goldman от консултации по сделки остават до голяма степен без промяна, което е в рязък контраст с конкурента Morgan Stanley, чиито приходи от бизнеса са се удвоили.

Предвид факта, че Федералният резерв на САЩ започва да свива подкрепата, предложена по време на пандемията, сключването на сделки се е забавило през тримесечието и помрачава резултатите на някои от най-доходоносните бизнеси на Goldman.

През първото тримесечие банката отбелязва печалба, разпределима между обикновените акционери, от 3,83 млрд. долара, или 10,76 долара на акция. Анализаторите очакваха 8,89 долара на акция, сочат данни на Refinitiv.

Общите нетни приходи са спаднали до 12,93 млрд. долара през тримесечието, което показва намаление от 27% спрямо същия период на миналата година. Оперативните разходи са се свили с 18% през тримесечието на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още