IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ваксината срещу Covid подкрепя приходите от продажби на Pfizer

Фармацевтичната компания е постигнала ръст от 77% на приходите си благодарение на ваксината и хапчето си срещу вируса

18:19 | 03.05.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Kobi Wolf/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kobi Wolf/Bloomberg

Приходите от продажби на Pfizer през първото тримесечие са нараснали със 77%, подкрепени от по-високите приходи от ваксината ѝ срещу COVID-19 и лекарството срещу вируса, пише Wall Street Journal.

Базираната в Ню Йорк фармацевтична компания е постигнала приходи от продажби на стойност 25,7 млрд. долара през първото тримесечие, стимулирани от продажбите на ваксината ѝ, както и на хапчето Paxlovid, което цели да намали острите последици от вируса.

Приходите са по-високи от очакванията на анализаторите, сочат данни на FactSet.

Приходите от директни продажби на ваксината са нараснали до 13,2 млрд. долара, а лекарството Paxlovid е донесло други 1,5 млрд. долара, след като беше пуснато в САЩ през декември м. г. и в цял свят в края на 2021 г. и по-рано тази година.

Без тези два продукта приходите са се увеличили с 2%. Приходите от продажби на пневмококовата ваксина Prevnar са нараснали с 59% в САЩ благодарение на силните продажби на дребно и държавните покупки на педиатричната версия.

Компанията съобщи, че е напът да постигне приходи между 98 млрд. и 102 млрд. долара за годината, като 32 млрд. долара ще дойдат от ваксината срещу COVID-19, а 22 млрд. долара – от Paxlovid.

Миналата седмица Merck и Eli Lilly също обявиха силен ръст на приходите от продажби, свързани с ваксините им срещу COVID-19.

Нетната печалба на Pfizer е нараснала до 7,86 млрд. долара през първото тримесечие спрямо 4,88 млрд. долара за същия период на миналата година. Печалбата на акция се е повишила с 59% до 1,37 долара. След изключване на еднократните ефекти коригираната печалба е нараснала със 72% до 1,62 млрд. долара. Анкетирани от FactSet анализатори очакваха печалба от 1,49 долара на акция.

Въпреки силните резултати Pfizer понижи очакванията за печалбата си заради промяна в отчетността, която вече ще включва всички разходи за научно-развойна дейност. Сега компанията очаква печалба на акция между 6,25 долара и 6,45 долара, което е с десет цента надолу спрямо предишните прогнози.

Книжата на Pfizer поевтиняха с 1,5% в предборсовата търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 1 година
така е ... съчетана с глупостта на хората , дава тоя резултат: "Фармацевтичната компания е постигнала ръст от 77% на приходите си благодарение на ваксината и хапчето си срещу вируса"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
julian12
преди 1 година
Ковид-19 - една от най-големите измами в света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още