IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще роди спорът около становището за абортите на Върховния съд на САЩ?

Средният дял на абортите в страната е около 11 аборта на 1000 жени на възраст 15-44 години, но в някои щати като Уайоминг и Мисури този дял е много по-нисък

12:58 | 07.05.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;<a href="https://unsplash.com/@gmalhotra?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Gayatri Malhotra</a>&nbsp;on&nbsp;<a href="https://unsplash.com/s/photos/abortion?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Unsplash</a></em></p>

Снимка: Gayatri Malhotra on Unsplash

Изтеклият проект на становище на Върховния съд относно абортите, което би отменило историческото решение „Роу срещу Уейд", разтърсва политическия пейзаж в САЩ в годината, която се очаква да бъде трудна за демократите, констатира в цитиран от БТА анализ AP.

Въпреки че демократите осъдиха проекта, те имат ясно, обединяващо послание. Реалната възможност абортите да бъдат забранени в десетки щати през следващите месеци може да съживи унилата им база - особено младите избиратели, цветнокожите и жените от предградията, които са недоволни от темповете на напредък под ръководството на демократите във Вашингтон.

Междувременно републиканците се опитват да сдържат вълнението си от перспективата да спечелят една продължила десетилетия борба, дори и да предполагат, че демократите преувеличават вероятното реално въздействие на отмяната на решението по „Роу срещу Уейд“.

Стана известно, че близо две трети от американците са по-склонни да гласуват за кандидати, които подкрепят правото на аборт на междинните избори през ноември, сочат резултатите от проучване на Reuters/Ipsos. Проучването, проведено сред 998 гласоподаватели, установи също, че мнозинството от американците - 41 процента - смятат, че страната ще бъде по-лошо място за живот, ако Върховният съд на САЩ отмени решението от 1973 г. „Роу срещу Уейд“, което установява правото на аборт в цялата страна.

Проучването беше проведено часове след изтичането в публичното пространство на проектостановището на висшата съдебна инстанция, което показва, че съдиите са готови да направят точно това. Във вторник съдът потвърди, че становището е автентично, но също така заяви, че то не е окончателно. Около 63 процента  от анкетираните – 78 процента  от демократите и 49 процента  от републиканците -  заявиха, че е по-вероятно да подкрепят кандидати, които са за правото на аборт, на изборите на 8 ноември, които ще определят контрола над Конгреса за следващите две години.

Решението на Върховния съд, което се очаква да бъде взето до края на юни, представлява резултат от дългогодишната работа на републиканците, които затвърждават консервативното мнозинство от 6-3 гласа във Върховния съд и 51 процента от анкетираните републиканци заявиха, че е по-малко вероятно те да гласуват за кандидат, който подкрепя правото на аборт.

Решението на съда може да промени динамиката на изборите, при което републиканците биха били силно облагодетелствани да си върнат контрол над поне една от камарите на Конгреса, което ще им позволи да блокират законодателната програма на президента демократ Джо Байдън, посочва Ройтерс.

Допитването установи, че 41 процента от американците смятат, че отмяната на „Роу срещу Уейд“ ще направи САЩ по-лошо място за живеене. Републиканците са разделени по този въпрос, като 28 на сто от тях  смятат, че това би ще влоши положението, 29 на сто – че ще го подобри, а 36 процента не изразяват мнение.

Проучването отразява цялостното разделение на американците по отношение на абортите:

Петдесет и два процента от анкетираните смятат, че абортът трябва да бъде законен в повечето или във всички случаи, а 40 на сто смятат, че трябва да бъде незаконен в повечето или всички случаи.

Понастоящем в САЩ абортите могат да се извършват до около 24-та седмица от бременността, посочва BBC.

Върховният съд обмисля дали да разреши на щатите да забранят процедурата в по-ранните етапи на бременността. Окончателното решение се очаква едва през юли.

Сега много хора си задават въпроса какво ще бъде въздействието на промяна на закона?

Ограничаването на достъпа до аборт би засегнало непропорционално по-младите жени, по-бедните жени и афроамериканките, тъй като според официалните данни тези групи са по-склонни да търсят аборт. По-голямата част от жените, които правят аборти в САЩ, са на възраст между 20 и 30 години. Около 57 на сто от регистрираните аборти през 2019 г. са извършени на жени на възраст между 20 и 29 години.

По-голямата част от щатите докладват данни за абортите на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, но няколко не го правят.

Рейчъл Джоунс, старши изследовател в института "Гутмахер", изследователска група, подкрепяща правото на избор по отношение на прекратяването на бременността, заяви пред Би Би Си: "Типичната пациентка, която прави аборт, е на 20-тина години, няма много пари и има едно или повече деца".

Изследванията на института показват, че 75 процента  от жените в САЩ, които правят аборт, са класифицирани като жени с ниски доходи или бедни (въз основа на официалните дефиниции за бедност в САЩ).

Д-р Антония Бигс, изследовател в Центъра за глобално репродуктивно здраве Bixby, казва: "Структурните неравенства - включително животът с ниски доходи и ограниченият достъп до здравно осигуряване - допринасят за по-високия брой аборти сред цветнокожите".

Чернокожите съставляват 13 на сто от населението на САЩ, но на чернокожите жени се падат повече от една трета от регистрираните аборти в страната, а на латиноамериканките - около една пета.

Според последните статистически данни на Центъра за контрол на заболяванията (CDC) през последните десет години по-малко жени правят аборти в САЩ. Броят на регистрираните аборти е намалял с почти 18 процента между 2010 и 2019 г. През 2019 г. в САЩ са докладвани около 630 000 аборта, докато през 2010 г. те са били повече от 765 000.

Кимбърли Лъфкин от института "Гутмахер" казва: "Намаляването на броя на абортите може да се дължи на множество причини - включително увеличен достъп до контрацептиви, както и намаляване на сексуалната активност".

През последното десетилетие се наблюдава и намаляване на броя на ражданията и бременностите в САЩ като цяло. Освен това в някои щати в САЩ се увеличават ограниченията за абортите, което ограничава достъпа на жените до процедурата.

Понастоящем щатите не могат законно да забранят абортите преди установяване на жизнеспособността на плода (когато плодът теоретично може да живее извън утробата). Въпреки това щатските законодатели могат да въведат мерки, които затрудняват извършването на аборт.

Но едно дело, което понастоящем се разглежда от Върховния съд, може да промени това, като позволи забрани преди този период (24 седмици). В някои щати действат закони, които наказват лекарите, извършващи аборти, а други не позволяват абортите да бъдат включени сред подпомаганите от държавата здравни услуги, до които имат достъп хората с ниски доходи.

Жените могат да пътуват до друг щат, където има по-малко ограничения, но това може да доведе до логистични и финансови проблеми.

Досега през тази година в САЩ са въведени рекорден брой ограничения за абортите. В резултат на това в няколко щата - включително Тексас и Охайо - се закриват клиники за аборти.

Според едно проучване всяка година на повече от 4000 жени в САЩ се отказва аборт поради ограниченията и така те продължават нежеланата от тях бременност.

По-големите ограничения в някои щати означават, че хората трябва да пътуват до по-малко рестриктивни щати като Ню Йорк и Илинойс, за да направят аборт.

Средният дял на абортите в страната е около 11 аборта на 1000 жени на възраст 15-44 години, но в някои щати като Уайоминг и Мисури този дял е много по-нисък. По-голямата част от жителите на тези два щата пътуват извън щата за аборти: в Уайоминг 94 процента от  жените отиват извън щата, а в Мисури – 86 процента.

Последна актуализация: 02:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
юрист
преди 6 месеца
''...Понастоящем в САЩ абортите могат да се извършват до около 24-та седмица от бременността, посочва BBC....'' Моляяяя...Това е 6ти месец от бременността. Науката гинекология в САЩ не е отишла чак толкова напред в развитието си, че да се направи абортът в 6тия месец абсолютно безпроблемен за бременната жена. След такъв аборт, ако не е по медицински причини, вероятността за това нещо да не се обърка в организма на бременната, е минимална...Да се оправят- България и българките си имаме достатъчно проблеми, за да се занимаваме с американските...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
cyclop
преди 6 месеца
Аборт на 6 месеца си е клане... Какво правят като го изкарат, имат ли чук да го праснат по главата като шаран?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още