IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доклад на независим орган оневинява председателя на Фед Джером Пауъл

Бившият му заместник Ричард Кларида обаче не е оповестил различни търговски дейности в необходимия формуляр за оповестяване

11:27 | 15.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Eric Lee/Bloomberg</em></p>

Снимка: Eric Lee/Bloomberg

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл не е нарушил никакви правила или закони със съмнителните си сделки с ценни книжа, става ясно от доклад на съответния орган, отговарящ за такива проверки. Службата на генералния инспектор удостоверява също така, че бившият заместник-председател на Фед Ричард Кларида има чисто досие. Кларида обаче, наред с други неща, не е оповестил различни търговски дейности в необходимия формуляр за целта. Освен това финансов съветник на семейството на Пауъл е извършвал сделки по време на заседание на Федералната комисия по операциите на открития пазар, докато търговията е била забранена, предава DPA.

Докладът, който вече е публикуван, хвърля светлина върху сделките на централните банкери от 2019 до 2021 г. и е резултат от деветмесечно разследване на независимия орган. Наред с други неща са анализирани имейли, документи и брокерски комуникации. Освен това са били проведени интервюта със „съответните лица".

Кларида подаде преждевременно оставка през януари. Според предишни медийни съобщения той е променил портфолиото си през февруари 2020 г., един ден преди важно изявление на Пауъл. Тогава шефът на централната банка предупреди за рисковете от коронавируса и обеща реакция от страна на Фед, ако това се наложи. През декември Кларида е коригирал финансовите си отчети.

Събитията са част от афера, свързана с търговските дейности на високопоставени служители на Фед, която доведе до оставката на двама членове на Фед миналата година. Фед обеща да затегне правилата си за разкриване на частни сделки на финансовите пазари заради критиките срещу Кларида и други високопоставени служители. Ръководителите на регионалните централни банки - в Далас Робърт Каплан, и в Бостън - Ерик Розенгрен, също подадоха оставки през последните месеци заради критики към извършените от тях покупки на ценни книжа. Розенгрен твърди, че решението му се дължи на сериозно здравословно състояние.

Оставките им повдигнаха въпроси относно обхвата на разследването на главния инспектор и контрола върху етичните правила, въпреки че Фед ги преразгледа. В писмо, приложено към изменената декларация на Кларида, служител на Фед по етиката заяви преди няколко месеца, че заместник-председателят е действал „в съответствие" със законите и разпоредбите по отношение на конфликтите на интереси.

„Наистина е много пресилено служителите по етика да защитават тези сделки", казва пред Bloomberg Калеб Нюгаард, старши научен сътрудник в Йейлската програма за финансова стабилност. „Това е въпрос на обществено доверие“.

През есента на 2021 г. Пауъл обяви „правен преглед" на случаите. „Ще разгледаме въпроса и ще го решим по подходящ начин“, уточни той. Ясните правила са в интерес и на самия Пауъл: ръководителят на Фед, според собствените си думи, от много години притежава общински облигации. Те се възползваха и от спасителните мерки на Фед, тъй като централната банка за първи път в историята изкупи общински облигации. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още