IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двете най-големи бразилски компании с рекордни печалби

Петролният гигант Petrobras и минната компания Vale са с обща печалба от над 37 млрд. долара през 2010

14:47 | 26.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Двете най-големи бразилски компании с рекордни печалби

Двете най-големи бразилски компании обявиха рекордно големи печалби за 2010 г., давайки поредното доказателство за нарастващата икономическа мощ на южноамериканските нации.

Петролният гигант Petrobras, който е отчасти държавна собственост, е реализирал печалба от 20 млрд. долара за цялата година, пише BBC.

Минната компания Vale на свой ред отчита нетна печалба от 17,3 млрд. долара за 2010, която се увеличава тройно в сравнение с предишната година.

Двете бразилски компании спечелиха от високи цени на петрола и металите в световен мащаб и от нарастващото търсене на петрол и желязна руда.

И двете планират да разширят значително дейността си през следващите няколко години.

Печалбата на Petrobras нараства със 17% на годишна база, но до голяма степен в резултат на високите цени на петрола.

Петролният гигант привлече 70 млрд. долара през миналата година в най-голямото първично публично предлагане на акции (IPO) в света.

Капиталът ще бъде използван за финансиране на развитието на огромните залежи на петрол, които бяха открити наскоро край бреговете на Рио де Жанейро.

Втората по големина минна компания в света Vale и най-големият производител желязна руда оперира в повече от 30 страни. Въпреки това износът на желязна руда от Бразилия най-вече в Китай е източник на около две трети от приходите й.

Финансовите резултати на Vale се подобриха значително, откакто компанията премина от годишна на тримесечна база за договаряне на цените на рудата.

Други големи петролни и минни компании по целия свят също обявиха огромни печалби за 2010 г. в резултат на високите цени на суровините и растящото търсене от нововъзникващите икономики, съчетани с възстановяването на икономиката в развитите страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още