IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Enel финализира сделката за ТЕЦ „Енел Марица Изток 3”

Купувачът Contour Global плати 230 милиона евро за мажоритарния дял в българската централа

18:55 | 28.06.11 г.
Enel финализира сделката за ТЕЦ „Енел Марица Изток 3”

Enel финализира продажбата на целия акционерен капитал на регистрираните в Холандия компании Maritza East III Power Holding BV и Enel Maritza O&M Holding Netherland BV, съобщиха от компанията.

Фирмите притежават 73% от акционерния капитал на българската компания „Енел Марица Изток 3” АД, собственик на топлоцентрала на лигнитни въглища (ТЕЦ „Енел Марица Изток 3”) и 73% от акционерния капитал на българската компания "Енел Оперейшънс България” АД, която отговаря за експлоатацията и поддръжката на ТЕЦ „Енел Марица Изток 3”, припомнят от дружеството.

Купувач на активите е ContourGlobal LP. Сделката е за 230 милиона евро и е част от част от плана на Enel за намаляване на дълговете на групата. Общият финансов дълг на енергийната компания ще се свие с около 460 милиона евро.

ТЕЦ „Енел Марица Изток 3” представлява около 10% от общата инсталирана енергийна мощност на страната. През 2010 г. централата отчете приходи от около 231 милиона евро и печалби преди лихви и данъци от около 69 милиона евро.

Главният изпълнителен директор на Enel Фулвио Конти обяви продажбата на ТЕЦ „Енел Марица изток 3“ в средата на март миналата година. Няколко месеци по-късно преговори за придобиването на мажоритарния дял на италианската компания в централата поведе EVN. Интерес проявиха и руснаците от Inter RAO.

Информацията за преговори между Enel и Contour Global се появи в началото на тази година. Сделката беше обявена официално през март, а Комисията за защита на конкуренцията я благослови през май. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още