IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дяловите инвестиции на развиващите се пазари стигат нивата отпреди кризата

Западни инвеститори преосмислят стратегиите си, но с основна заслуга за високата активност са фондове от самите развиващи се страни

10:03 | 25.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
Дяловите инвестиции на развиващите се пазари стигат нивата отпреди кризата

Набирането на средства и сделките за придобиване на дялов капитал на развиващите се пазари сякаш се завръщат на нивата си отпреди кризата, показват данни на Асоциацията за дялови инвестиции на развиващите се пазари (Emerging Markets Private Equity Association – EMPEA), цитирани от CNBC.

През първата половина на 2011 година 89 фонда са успели да наберат 22,6 млрд. долара. За сравнение, през цялата 2010 година набраните средства са били 23,5 млрд. долара.

За полугодието са били сключени общо 431 сделки на обща стойност 14,1 млрд. долара, докато през цялата минала година сделките са били общо 434 на брой, но за 12,8 млрд. долара.

Възстановяването на интереса към развиващите се пазари се дължи на комбинация от фактори, сред които са преструктурирането на инвестиционните стратегии на някои западни фондове, както и засиленото участие на фондове, базирани в самите развиващи се страни.

„Институции като пенсионните фондове осъзнават, че трябва да увеличат експозициите си към алтернативни инвестиции, за да постигнат доходността, от която ще се нуждаят за покриване на растящите си задължения през следващите 5-10 години, обяснява Сара Александър, президент и изпълнителен директор на EMPEA.

Според нея може да се очаква дори още по-висок интерес и ниво на инвестиции в развиващите се страни, тъй като именно в тях възможностите за доходност са по-високи.

С основна заслуга за силното представяне на фондовете за дялови инвестиции в развиващите се страни е Китай. На китайските фондове, набиращи капитал в юани, се падат 56% от общо 10,5 млрд. долара, набрани за дялово инвестиране в страната. В Бразилия пък са били набрани 6 млрд. долара.

Китай и Индия доминират като желано за инвестиции място, като на двете страни се падат дялови инвестиции за съответно 5,8 и 3,8 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още