IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският гигант „Алроса“ увеличи с 10% добива на диаманти за полугодието

Компанията отчита 4-кратно увеличение на нетната си печалба за периода на годишна база

16:01 | 25.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
Руският гигант „Алроса“ увеличи с 10% добива на диаманти за полугодието

Руската държавна компания „Алроса“ е увеличила с 10% добива си на диаманти през първото полугодие на годишна база до близо 19,33 млн. карата. Това съобщава„Интерфакс“, позовавайки се на информация от диамантения гигант.

За периода компанията е продала диаманти на обща стойност 2,2 млрд. долара, което е със 152 млн. долара повече от първото полугодие на 2010 г. 

Нетната печалба от всички дейности на „Алроса“ за полугодието по руския счетоводен стандарт е над 21,9 млрд. рубли (757 млн. долара), което е 4 пъти повече от първото полугодие на 2010 г.

Приходите от продажби на „Алроса“ за първото полугодие са 71,16 млрд. рубли (2,46 млрд. долара), което е с 3,3% повече на годишна база. Увеличението на приходите се дължи на благоприятните условия на пазара на диаманти през последните месеци, обясняват от компанията.

Оттам посочват, че значителният ръст на нетната печалба е резултат и на понижаване на разходите за производство и реализация на продукцията, които за полугодието са много под планираните.

През май „Алроса“ съобщи, че притежава резерви от 1,3 милиарда карата (единица за маса на скъпоценните камъни, равна на 0,2 грама - бел. ред.), което според компанията я прави световен лидер в сектора.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още