IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Credit Suisse: Световното богатство ще нарасне с 50% за 5 години

Благосъстоянието на домакинствата по света регистрира ръст от 14% от януари 2010 г. до юни 2011 г., се посочва в ежегодния доклад по темата на швейцарската финансова група

11:50 | 19.10.11 г.
Credit Suisse: Световното богатство ще нарасне с 50% за 5 години

Световното богатство може да се увеличи с 50% до 345 трлн. долара през следващите 5 години, стимулирано от почти удвоеното общо благосъстояние на домакинствата в Китай и силния ръст в Азиатско-тихоокеанския регион, Латинска Америка и Африка, се твърди в ежегодния доклад по темата на швейцарската финансова група Credit Suisse, цитиран от Ройтерс.

Според данните в доклада световното богатство е нараснало с 14% между януари 2010 и юни 2011 г., достигайки в края на периода 231 трлн. долара, като държавите от Азиатско-тихоокенаския регион са с принос от 54% в този ръст.

„Това е време на безпрецедентна икономическа промяна и радикалното преструктуриране на световния икономически ред придобива очертания“, заяви Осама Абаси, главен изпълнителен директор за Азиатско-тихоокеанския регион в Credit Suisse. „Развиващите се пазари са важни фактори за световното възстановяване и остават ключови двигатели за ръста на световното богатство“, добави той.

При прогнозирано богатство от 81 трлн. долара на домакинствата САЩ се очаква да останат на първото място през 2016 г., докато Китай вероятно ще измести Япония от второто, почти удвоявайки благосъстоянието на домакинствата до 39 трлн. долара.

Пълнолетните в Швейцария, Австралия и Норвегия са най-богати в света, като в Швейцария към момента на изследването всеки пълнолетен разполага със средно 540 010 долара. Този показател бе подпомогнат от поскъпването на швейцарския франк спрямо долара с около 10% от началото на годината до края на юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още