IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moodys, Standard & Poor's и Fitch преминават под надзора на европейски регулатор

ESMA ще може да извършва проверки на място и да преценява спазват ли се изискванията за управлението, конфликта на интереси и прозрачността

11:45 | 01.11.11 г. 5
Moodys, Standard & Poor's и Fitch преминават под надзора на европейски регулатор

Трите големи международни рейтингови агенции - Moodys Investors Service, Standard & Poor's и Fitch Ratings, вече ще бъдат под непосредствения надзор на Европейския регулатор за ценни книжа и финансови пазари (European Securities and Markets Authority – ESMA), след като бъдат регистрирани там, съобщиха от институцията. 

„Прилагайки контрол върху данните на световните рейтингови агенции от страна на европейските регулаторни органи, Европа прави голяма крачка в посока към стабилизирането на рейтинговия пазар с увеличаване на прозрачността и достоверността. Осъществявайки надзор над тези организации, ESMA ще даде приноса си за подобряване на качеството на рейтингите, които са ключови за плавното функциониране на финансовите пазари и за защитата на интересите на инвеститорите“, се посочва в съобщението.

От европейския регулаторен орган добавят, че регистрирането на рейтинговите агенции ще му позволи да извършва проверки по места и да преценява доколко те спазват изискванията в областта на управлението, конфликта на интереси и прозрачността.

Още през май 2010 г. Европейската комисия предложи рейтинговите агенции да преминат под надзора на ESMA.

Европейският комисар за вътрешния пазар и услугите Мишел Барние по-рано предлагаше регулаторът да бъде упълномощен да налага временна забрана на международните рейтингови агенции за публикуването на оценки за кредитните рейтинги на държави, които получават външна финансова помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 14 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Съгласен съм с теб за обективността, но не съм сигурен, че като минат под надзора на регулатора, ще им се подобри обективонстта. Може би просто трябва да ги отпишат като консултант по рейтинги. Ако пазара е наистина свободен той сам си показва кой в какво положение е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 0
simo.smo
преди 12 години
Според мен ако рейтинговите агенции са неадекватни, то пазара трябва да ги отсвири - слагай си каквито искаш рейтигни, ако си се дискредитирал достатъчно, ефекта ще е никакъв. Европейския съюз скоро ще почнат да регулират и количеството вода в казанчетата на тоалетните ни ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 0
global_dj
преди 12 години
Много точен пример даваш с Лемън Брадърс :) Ето на какво му се вика мързел и клатене по цял ден на краката, като в същото време под носа им фалираха толкова големи финансови институции!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Все едно пък тези рейтингови агенции бяха обективни! Да, те трябва да бъдат контролирани, защото само наливат масло в огъня. До колкото знам България преминава през оценка от рейтинговите агенции 2 пъти годишно. А сме свидетели в гърция за няма месец как им се срина рейтинга. бтв. Всички знаем какъв бе рейтинга на лемън брадърс когато фалира. Това обективно ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Прилагайки контрол върху данните на световните рейтингови агенции от страна на европейските регулаторни органи, Европа прави голяма крачка в посока към стабилизирането на рейтинговия пазар с увеличаване на прозрачността и достоверността. На мен ми прилича на обратното.. да спрат сриването на рейтингите. Демокрацията започна леко да се размива:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още