IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС иска да забрани публикуването на държавни рейтинги

Според Financial Times Deutschland забраната ще касае само държави, които преговарят за финансова помощ

11:35 | 20.10.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Пазарът на рейтингите се доминира от&nbsp;Standard&amp;Poor&#39;s, Moody&#39;s и Fitch. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пазарът на рейтингите се доминира от Standard&Poor's, Moody's и Fitch. Снимка: Ройтерс

Европейският комисар за вътрешния пазар и финансовите услуги Мишел Барние иска да забрани на рейтинговите агенции да публикуват своите оценки за кредитния рейтинг на страните от ЕС, пише в свой материал германското издание на Financial Times, цитирано от Ройтерс.

В днешния си брой вестникът се позовава на проект за реформа за Закона за рейтинговите агенции, с който редакцията разполага. В него Барние предлага новият европейски регулатор за ценните книжа и пазарите (ESMA) да има право при определени обстоятелства да „забранява временно“ оповестяването на кредитни рейтинги за отделните страни.

Оценяването с кредитен рейтинг отдавна е трън в очите на европейските политици, пише Ройтерс. Намаляването на рейтингите редовно поставя облигациите на страните в криза под натиск и влошава частично възможностите на тези страни за кредитиране.



Критиците обвиняват агенциите, че често преувеличават отклоненията в икономическото развитие на страните и така ги влошават. Освен това се критикува фактът, че пазарът на даване на рейтинги се доминира само от три големи оператора от англоамериканското пространство. Затова мнозина европейски политици пледират за създаване на европейска рейтингова агенция. Преди дни се появи информация, че създаването на подобна агенция може да бъде одобрено от предстоящия Европейски съвет, насрочен за идната неделя в Брюксел, за да може да заработи до края на годината.

Новата институция - Европейска рейтингова агенция (ЕРА) ще представлява независимо акционерно дружество с идеална цел, чиито акционери са европейски финансови институции, застрахователни или брокерски компании. За разлика от сега действащите рейтингови агенции ЕРА няма да предлага съпътстващи услуги, а ще се занимава изключително с изготвяне на финансови и икономически оценки и тяхното разгласяване.

Според Financial Times Deutschland в случая става дума за забрана на оповестяването на рейтинги за страни, които преговарят за финансова помощ от Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF) или от Международния валутен фонд. С временната забрана трябва да се предотврати „рейтингите да попаднат в обращение в неподходящ момент“ и така да предизвикат негативни последствия за финансовата стабилност и дестабилизация. Барние възнамерява да внесе законопроекта за гласуване най-късно до ноември. Това означава, че подобна промяна може да влезе в сила най-рано през есента на 2012 г., добавя Ройтерс.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Голем майтап баце... това ли са мерките за борба с кризата на великите сили:) по са жалки от мерките на за борба с кризата на ГЕРБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
SEBULBA
преди 12 години
Ами те германците имат добър пример... След като забранят рейтингите, какво следва? Забрана на свободния печат, политическите партии и евреите....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 12 години
Хааахаха! :lol: Сега ако вземат да забранят и борсите... :lol: Пък после да видим как Меркел режe лентата на първия в Германия (нов) завод на "Адидас" за анцузи и маратонки... :lol: :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Не искайте, а действайте...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
promanbg
преди 12 години
Най-после разбрахте, че без здрава ръка и тоталитарни ограничения няма стабилност, а демокрацията се изражда в слободия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още