IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г-20 се споразумя за преразглеждане на валутната кошница на МВФ до 2015 г.

Съветът за финансова стабилност трябва да публикува списък на институциите, чието състояние е ключово за състоянието на световната финансова система

16:50 | 04.11.11 г.
<p>
	Меркел и Обама в една от почивките на заседанието. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Меркел и Обама в една от почивките на заседанието. Снимка: Ройтерс

Държавите от Г-20 взеха решение за преразглеждане на кошницата с изкуствената валута на Международния валутен фонд до 2015 г., като институцията ще получи и допълнителни пълномощия за надзор върху капиталовите потоци, е заявил Аркадий Дворкович, съветник на руския президент Дмитрий Медведев, цитиран от РИА Новости.

„Взето е решение до 2015 г. да се извърши преразглеждане на кошницата със специалните права на тираж на МВФ, но промени ще има, ако има валути, които напълно отговарят на всички критерии“, е казал Дворкович. 

Решено е също фондът да използва нова кредитна линия - „механизъм за финансиране, който ще бъде насочен за поддържане на ликвидност в държави, чиято политика е устойчива като цяло и нямат дългосрочни проблеми, но са налице рискове, свързани с краткосрочни външни задължения“, е посочил той.

„Освен това на МВФ се предоставят и допълнителни пълномощия за надзор на капиталовите потоци и за аргументираност на промените във валутните курсове“, е добавил Дворкович.

Междувременно AFP съобщи, позовавайки се на проект за окончателно изявление на срещата на високо равнище на Г-20, че Съветът за финансова стабилност трябва днес да публикува списък на финансовите институции, чието състояние е решаващо за международната финансова система.

Става въпрос за „първи списък на финансовите учреждения, които са системно важни в световен мащаб“ и чийто крах може да доведе до срив на цялата международна финансова система, се посочва в съобщението.

Освен това държавите от Г-20 възнамеряват постоянно да контролират бонусите за мениджърите, изплащани от банките, тъй като международните норми в това отношение не винаги се спазват, става ясно от документа. „Предлагаме на Съвета за финансова стабилност да започне процес на постоянен контрол върху практиката на изплащане на заплащането и да публикува резултатите за недостатъците и пречките, които възпрепятсват  пълноценното прилагане на тези норми“, се казва още там.

Съветът обаче трябва да бъде реформиран, за да „бъдат подобрени възможностите му за координиране и контрол върху нашата програма за финансово регулиране“, подчертават авторите на проекта за изявление.

Г-20 потвърждава и намерението си до края на 2012 г. да започне да регулира финансовите деривати, подхранващи спекулациите на финансовите пазари, се отбелязва в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още