IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Соларна боя може да доведе до революция в енергийните технологии

Засега ефективността е далеч под тази на соларните панели, но производството е значително по-евтино

09:07 | 24.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
Соларна боя може да доведе до революция в енергийните технологии

Екип от учени в Университета Нотр Дам в Индиана е създал материал, наречен „соларна боя“. Според специалистите това може да постави основите на пътя за драстично поевтиняване на соларните технологии, пише International Business Times.

Към момента производството на соларни панели не е евтино, но с новото откритие може да се стигне до масово проникване на този тип технологии.

Откритият от учените материал е получил името Sun-Believable и е направен от квантови частици. Екипът е покрил наночастици титаниев диоксид с кадмиев сулфид или кардмиев селенид. И двете съединения могат лесно да абсорбират фотони.

Когато фотонът се сблъска с кадмевото съединение, се отделят електрони, които биват улавяни от титаниевия диоксид.

Следващата стъпка е разтварянето на съединението в смес от вода и алкохол и получаването на паста. От кадмиевия сулфид била получена жълта паста, докато от кадмиевия селенид – тъмно кафява.

Учените открили, че смесването на двете пасти създава много ефективна смес, която освобождава енергия.

Нанасянето на сместа върху прозрачни повърхности и излагането на слънце довели до създаване на електричество.

„Най-доброто преобразуване на светлина в енергия, което сме достигнали досега, е 1 на сто, което е далеч под традиционните 10-15 на сто, които имат соларните панели от силиции“, коментират учените.

„Тази боя обаче може да бъде произвеждана евтино в големи количества и ако съумеем да повишим преобразуването, то тогава може да постигнем наистина истински скок при посрещането на енергийните ни нужди в бъдеще“, казват още те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още