IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилската икономика с ръст от 2,7% през 2011 г.

За последната четвърт на миналата година БВП се е повишил с 0,3% на тримесечна база

16:53 | 06.03.12 г.
Бразилската икономика с ръст от 2,7% през 2011 г.

Бразилската икономика, която е сред най-бързо растящите в света, се е разширила с 2,7% през 2011 г., съобщават от Бразилския институт за география и статистика, цитирани от ВВС. Предварителните прогнози бяха за ръст от 2,8%.

Наскоро Бразилия измести Великобритания като шестата икономика в световен мащаб по данни на Центъра за икономически и бизнес изследвания, като британската икономика е нараснала с едва 0,8% през 2011 г.

Според Международния валутен фонд обаче през 2010 г. бразилската икономика е на обща стойност 2,09 трлн. долара, а британската възлиза на 2,25 трлн. долара.

Латиноамериканската държава преживява мечтан бум благодарение на високите цени на хранителните стоки и петрола, довели до бърз икономически растеж.

През четвъртото тримесечие на миналата година бразилската икономика е нараснала с 0,3% на тримесечна база, сочат още данните.

Бразилският президент Дилма Русев отдаде забавянето на ръста основно на слабостта на световната икономика и на необходимостта от борба с ускоряващата се инфлация.

През последните години най-голямата икономика в Латинска Америка се радва на ускорен ръст, изпреварващ този в САЩ и Западна Европа, но отприщил инфлацията.

През настоящата година местната валута, реалът, е загубил 11% от стойността си спрямо американския долар, но това става след 2 години на поскъпване спрямо зелените пари – от 5% през 2010 г. и от 34% през 2009 г. За последните 10 години курсът на реала се е повишил 2 пъти.

След като през последните години продължиха откритията на значителни петролни и газови находища в страната, тя в момента е на 9-то място по добив на петрол в света, а правителството желае тя да влезе в първата петица по този показател.

Очакванията са икономиката на страната да продължи да се разширява при положение, че тя е домакин на Световното първенство по футбол през 2014 г. и на Олимпийските игри през 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още