IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристин Лагард: Гърция все още има доста работа за вършене

Необходими са допълнителни структурни реформи и трябва да бъдат събрани още данъци, посочи генералният директор на МВФ

12:15 | 23.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Кристин Лагард: Гърция все още има доста работа за вършене

Генералният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард поддържа натиска върху Гърция, за да може балканската държава да сложи в ред финансите си, съобщава ВВС.

Лагард заяви, че е необходимо в Гърция да бъдат събирани повече данъци и да се осъществят допълнителни структурни реформи. Това трябва да стане въпреки високата непопулярност на мерките за строги икономии, наложени на Гърция от Европейския съюз и МВФ в замяна на спасителната финансова подкрепа за страната.

„Населението на Гърция полага огромни усилия, но трябва да направи още. Трябва да бъдат осъществени допълнителни структурни промени, трябва да бъдат събрани допълнителни данъци и всичко това си има своята цена“, каза генералният директор на МВФ.

Мнозина анализатори смятат, че Гърция може да се откаже от мерките за строги икономии и да бъде принудена да напусне еврозоната. Гръцките политически лидери пък са разделени по въпроса дали да продължат да подкрепят тези мерки в очакване на парламентарните избори, насрочени за 17 юни.

Лагард посочи, че МВФ не харесва перспективата за излизане на Гърция от еврозоната, но че финансовата институция е „подготвена за всички възможни ситуации“.

Тя обаче добави, че цената на гръцкото напускане може да се окаже толкова висока, че останалите държави-членки на еврозоната може би се подготвят да платят допълнително, за да задържат балканската държава.

„Може би е добре, че страните от еврозоната ще бъдат подготвени да подкрепят финансово повече и по-дълго гръцката държава и население, за да останат в еврозоната“, твърди генералният директор на МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още