IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е на 54-о място по конкурентоспособност от 59 държави

Най-конкурентната икономика е Хонконг, а на другия полюс е Венецуела, сочи класация на IMD World Competitiveness Center

18:49 | 07.06.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
България е на 54-о място по конкурентоспособност от 59 държави

България се нареди сред най-неконкурентоспособните икономики, според годишната класация на IMD World Competitiveness Center.

Страната ни е на 54-та позиция от общо 59 държави. В сравнение с миналата година обаче страната ни е минала с едно място по-напред в подреждането.

Най-неконкурентната икономика е Венецуела с резултат от 31,45 точки. Втора е Гърция с 43,05 точки, а трета – Хърватия с 45,30 точки.

По-конкурентоспособна от нас е северната ни съседка Румъния, която е една позиция по-напред в класацията от България. Румъния обаче влошава класирането си спрямо миналата година, когато е заемала 50-то място в подреждането.

Най-конкурентоспособната икономика е Хонконг с максимален резултат от 100 точки. Второто място е за САЩ, а третото за Швейцария. Първата десетка се допълва от Сингапур, Швеция, Канада, Тайван, Норвегия, Германия и Катар.

Резултатите си спрямо миналата година влошават Сингапур, Швеция, Тайван, Дания, Австралия, Финландия, Израел, Австрия, Япония, Индонезия, Унгария и други страни.

Подобрение в конкурентоспособността е регистрирано при Обединените арабски емирства, Естония, Великобритания, Исландия, Казахстан, Турция, Мексико и други.

„Рецесията направи света по-фрагментиран отвсякога, като принуди компаниите да работят по няколко паралелни бизнес модела“, коментира директорът на института проф. Стефан Гарели.

„Нововъзникващите икономики разчитат на вътрешното търсене и националните си компании-шампиони, за да се спасят от икономическите сътресения, докато все по-затъващите развити държави се обръщат към реиндустриализацията. И в двата случая се наблюдава връщане към икономически национализъм, а протекционизмът изглежда е силно изкушаващ“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
veselinyanev
преди 11 години
dedede
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Щом САЩ са на 2 място кво да говорим, предполагам най-важния показател е финансови манипулации втория способност да печатат най-бързо и третия производство на оръжие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Fiscalist
преди 11 години
В света има доста повече държави от 59, следователно под въпрос е смисълът от такова изследване. Не могат да се направят кой знае какви изводи от него, при толкова непълна информация. Статията е манипулативна "Страната ни е на 54-та позиция от общо 59 държави, което ни прави 6-та в света най-неконкурентоспособна икономика." В света има доста повече държави. Направо ме издразни инвесторе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още