IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилската Petrobras продължава да потъва

Акциите на компанията поевтиняват след новината за значителни загуби и заради очаквани преоценки от страна на инвестиционните компании

16:35 | 07.08.12 г.
Бразилската Petrobras продължава да потъва

Два месеца преди началото на финансовата криза през 2008г. Goldman Sachs постави таргет от 60 долара на акциите Petrobras. Днес книжата на компанията се търгуват при 20 долара за брой, но до края на деня се очаква цената да падне под сегашното ниво. Така петролният гигант все повече се превръща в черната овца сред големите компании в Южното полукълбо.

Спокойно може да се каже, че Petrobras е класическият пример за акционерно дружество, управлявано от държавата. По време на вторичното предлагане на акции преди няколко години наплашените инвеститори се опасяваха, че правителството ще наложи още по-засилен контрол върху компанията докато тя разводнява дяловете на малките акционери.

В същото време в Бразилия се поддържа и таван на петролните цени, който ограничава допълнително приходите на Petrobras. Поради тези причини може да се заключи, че компанията не функционира, за да максимизира печалбите на акционерите си, а за да подпомага държавата.

Но когато инвеститорите видяха загуба на още милиард бразилски реала през последното тримесечие, те получиха още една причина, поради която да избягват компанията, а може би и целия суровинен сектор в Бразилия като цяло. За съжаление няма и какво да задържи интереса им. Темпът на китайската икономика се забавя, а всички големи производители на стомана и добивни компании в Бразилия са изпаднали в затруднения. Тяхното несполучливото управление доведе до понижение в цените на акциите им.

За една година дяловете на Petrobras в Ню Йорк паднаха с повече от 18%, а акциите на борсово търгувания фонд MSCI Brazil (EWZ), който се движи спрямо индекса BM&F Bovespa, отбелязаха спад само с 6%.

За да добави още сол в раната, в петък Petrobras обяви най-лошите си печалби от десетилетие насам, отдавайки причината на обезценяването на бразилската валута с 10% спрямо долара.

Компанията обяви загуба за второто тримесечие на стойност 1,35 млрд. реала (668 милиона долара), което е значително влошаване в сравнение с печалбата за същия период отпреди една година, равняващата се на 10,9 млрд. реала.

„Заели сме се с възстановяването на печалбите.“ каза в свое изявление изпълнителният директор Мария дас Грацяш Фостър , която пое ръководството през януари от Хосе Серхио Габриели.

Пред Фостър стои изключително трудна задача тъй като през последната година  акционерното дружество не отбелязва нищо друго освен понижение на доходите. В допълнение, Petrobras не притежава нужния капацитет на рафиниране за производството на достатъчно бензин, който да удовлетвори търсенето. Поради тази причина се налага вносът на горивото.

Наскоро компанията обяви, че ще добива по-малко гориво от петролните си кладенци, намиращи се далеч от брега на Рио де Жанейро.

Дори след като цените на петрола започнаха да се покачват, акциите на Petrobras не ги последваха. Докато инвеститорите бяха доволни от по-реалистичната представа за находищата на компанията, дяловете в САЩ се сринаха на цена от около 20 долара и се задържаха на това ниво с месеци.

Предстои инвестиционните фирми да преоценят Petrobras в идните дни. Заложените от Goldman Sachs 60 долара за акция от най-голямата петролна фирма в Бразилия обаче са далеч в миналото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още